Děkuji, pane předsedající. Dámy a pánové, vážení kolegové. Dovolte, abych vás pozdravil z nitra vinařství v České republice, z Valtic, hlavního města vína, když už probíráme vinařský zákon. Vinařský zákon 321/2004 přinesl obrovský rozvoj vinařství v České republice a pomohl také ke zkvalitnění vína. A nyní přichází novela, a podobně jako je to v zákoně o návykových látkách, hovoří se zde pouze o kvalitě vína, nemluví se o té části tohoto zákona, která umožní vinařům v České republice zvýšit rozlohu vinic každý rok o jedno procento. To je pro vinaře také velmi důležitá věc. Čili jedna z těch částí tohoto vinařského zákona je to, že bylo přijato nařízení Evropského parlamentu ze 17. prosince 2013, a to umožňuje právě zvyšování vinic.
Ta druhá část, ta se samozřejmě týká zvýšení kvality vína, především toho nebaleného. A tady je opravdu potřeba, aby se každý opravdu seznámil s tím, co to je nebalené víno, co to je sudové víno, čepované víno, co je rozlévané víno. Do České republiky se přiveze 70 % vína, které se zde spotřebuje. Z těch 70 % vína existují samozřejmě statistiky, které kontroluje Česká obchodní inspekce a podobně. Jenom v roce 2015 bylo odebráno 1292 vzorků, a 240 vzorků prokázalo, že jsou nevyhovující.
Tato novela nemá nic jiného za účel, než zajistit spotřebiteli, aby se k němu dostalo kvalitní víno, aby nebylo pančováno různým způsobem, více vody, více síry, dalších konzervačních látek a podobně. Také tady zaznělo, že se musí dávat rozbor do zahraničí. Prosím vás, Česká obchodní inspekce dnes umí rozlišit takové záležitosti, nechci jít úplně dopodrobna, ale jestliže například je dneska možné udělat víno z extraktu, který se přiveze ze zahraničí, oni jsou schopni rozlišit, jestli je tam vázaná voda, nebo je to voda přirozená, která v tom víně je.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV