Pícl (ČSSD): Jestli chce ODS někoho poučovat, měla by si zamést před vlastním prahem

12.04.2017 8:30

Komentář k tiskové konferenci ODS k čerpání EU fondů:

Pícl (ČSSD): Jestli chce ODS někoho poučovat, měla by si zamést před vlastním prahem
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Občanská demokratická strana včera ve sněmovně absolvovala tiskovou konferenci, ve které se snažila neoprávněně obviňovat současnou vládu z nečinnosti v oblasti čerpání evropských strukturálních a investičních fondů.

Byla to ta samá ODS, která si za sebou táhne hřích zdevastovaného čerpání těchto prostředků z období 2007–2013, a která přímo stojí za opožděným rozjezdem současného programového období 2014–2020. Čísla totiž hovoří jasně!

V době, kdy končila vláda ODS pod vedením Petra Nečase, bylo ze strukturálních fondů proplaceno žadatelům pouhých 55 % z celkové alokace finančních prostředků určených pro minulé programové období. Ještě hůře na tom pak byl stav certifikovaných prostředků. Tzn., stav prostředků proplacených z Evropské komise zpět do ČR. Zde se částka pohybovala na žalostných 32 %!

Takový stav tu byl po letech nečinnosti této strany nad správou evropských peněz . Takto nám ODS předvedla, jak to s čerpáním „umí" a jak dokáže využít alokované prostředky. Nyní se její představitelé drze snaží poučovat ostatní, jak se to má dělat. Přitom toto je skutečný stav, ve kterém pravice předávala správu evropských peněz po letech její vlády nad nimi a to v době, kdy měly být tyto prostředky již dávno vyčerpány.

Musela přijít až vláda pod vedením ČSSD, která zachraňovala, co se dalo. Pro připomenutí stojí, že až díky této vládě se podařilo dohnat ztráty, které tu pro českou ekonomiku a její obyvatele hrozily. Současná vláda byla schopna využít až 96,4 % vyjednaných prostředků pro programové období 2007–2013. Konkrétně se jednalo o 24,8 mld. EUR z celkových 25,8 mld. EUR. Razantní obrat v politice čerpání evropských peněz potvrzuje i stav loňského státního rozpočtu, který díky tomu skončil v rekordním přebytku.

Na tento fakt už ale představitelé ODS zapomněli a raději se snaží svou chybu zamaskovat upozorňováním na pomalý rozjezd nového programového období 2014–2020. Možná si to ODS ve své horlivosti neuvědomila, ale programové období 2014–2020 mělo především už dávno běžet, když sociálně demokratická vláda nastoupila.

Vláda pod vedením ČSSD totiž přišla do úřadu 29.1.2014, tedy měsíc potom, co už mělo toto programové období dávno fungovat. Tato skutečnost ovšem nenastala, protože předchozí vlády se na to absolutně vykašlaly.

O to větší překvapení bylo, když se po nástupu ukázalo, že není připravena ani Dohoda o partnerství, což je základní jízdní řád pro čerpání EU fondů. Nebyly dohodnuté nové operační programy tak, aby mohla nová vláda plynule navázat a s čerpáním fakticky začít. Nebylo tu prostě nic! Takové dědictví po sobě zanechala ODS.

Byla to opět vláda pod vedením ČSSD, která musela zachraňovat hříchy pravice a dohánět to, na co se vláda pod jejím vedením nezmohla. Tzn., připravit zemi na budoucí čerpání. Až tato vláda vyjednala s Evropskou komisí dohodu o partnerství a následně se musela zasadit o schválení nových operačních programů, které nebyly ani předpřipraveny! Museli jsme začínat fakticky od nuly. Vlastně možná ještě hůře.

O to větší úspěch je, že již ke konci minulého roku bylo ve vyhlášených výzvách nabídnuto českým žadatelům o dotace až 70 % celkové alokace pro nové programové období. Aktuálně pak byla na konci minulého měsíce vypsána dlouho očekávaná výzva na podporu vysokorychlostního internetu.

Pokud tedy chce ODS svolávat mimořádné schůze poslanecké sněmovny ke stavu čerpání evropských peněz, doufám, že její předseda toto jednání začne dlouhou a obsáhlou omluvou všem občanům této země! Protože místo toho, aby se tato strana věnovala budoucnosti nás všech a to dočerpání minulého období a přípravy peněz na další sedmileté období čerpání (2014–2020), zabývala se jen vlastními skandály jejího stranického předsedy a tehdejšího předsedy vlády.

Jestli chce dnes ODS někoho poučovat o tom, jak má vypadat čerpání evropských fondů, měla by si především zamést před vlastním prahem. Namísto pevných základů tu totiž po jejím řádění zůstala jen rozhrabaná díra v zemi, na které nová vláda mohla jen těžko začít bezproblémově stavět!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.