Pícl (ČSSD): Nezaměstnanost v prosinci 2015 potvrdila trend dalšího zlepšování

11.01.2016 20:48

Dnešní informace, že se v prosinci 2015 meziročně zvýšil počet volných pracovních míst o více než 43 800 a nezaměstnanost klesla meziročně o 1,3 p.b., je skvělou zprávou. Vláda tak na konci roku dostala vysvědčení s jasným výsledkem úspěšné aktivní politiky v oblasti podpory oživení růstu ekonomiky a jejího přístupu k trhu práce.

Pícl (ČSSD): Nezaměstnanost v prosinci 2015 potvrdila trend dalšího zlepšování
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Výsledky vývoje nezaměstnanosti nespadly vládě do klína samy. Vláda svým aktivním přístupem v oblasti čerpání EU fondů, podporou domácí poptávky a investic výrazně přispěla k vyšší míře ekonomického růstu a tím i k tvorbě pracovních míst, než můžeme pozorovat u našich sousedů a či ve zbytku EU.

Zatímco v období pravicových vlád vykazovala ČR obvykle relativně horší výsledky růstu ekonomiky mezi členskými státy EU a zejména vůči svým středoevropským sousedům, současná situace je opačná. ČR je jak tempem hospodářského růstu, tak tvorbou pracovních míst na předním místě v EU.

Skutečnost, že nezaměstnanost celý loňský rok i přes tradiční sezónní kolísání v meziročním srovnání setrvale klesala a počet volných pracovních míst rostl, potvrzuje zejména to, že česká ekonomika je v dobré kondici a že tento vývoj bude pokračovat i letos

Vládní návrh státního rozpočtu na tento rok trend podpory hospodářského růstu i nadále podporuje a zvyšuje i podporu jak aktivní politice zaměstnanosti, tak jejímu institucionálnímu zázemí úřadům práce. Ty můžou napříště lépe vycházet potřebám lidí hledajících uplatnění na trhu práce a potřebám zaměstnavatelů. Bude tak možné dosáhnout vyšší míry souladu mezi poptávkou a nabídkou na trhu práce. Jde především o aktivní pomoc nezaměstnaným, kteří potřebují zvýšenou pozornost, komunikaci a spolupráci se zaměstnavateli, či větší podpora v oblasti aktivní politiky zaměstnanosti. Vláda také například počítá s využitím nástrojů na podporu technického vzdělávání, po čemž naši zaměstnavatelé stále více a častěji volají.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.