Pieter (SLK): Liberecký kraj obdrží skoro 180 milionu korun na rekonstrukce silnic

06.06.2018 16:47

Liberecký kraj zahájil další tři výběrová řízení na zhotovitele rekonstrukcí krajských silnic.

Pieter (SLK): Liberecký kraj obdrží skoro 180 milionu korun na rekonstrukce silnic
Foto: Liberecký kraj
Popisek: Marek Pieter

Rada kraje na svém včerejším jednání schválila finanční podporu ve výši 35,3 milionu korun pro obnovu tří silničních úseků. Rada také schválila přijetí dotace z rozpočtu Státního fondu dopravní infrastruktury do výše 163,14 milionu a rozhodla o uzavření smluv se zhotoviteli na dalších pěti akcích v objemu 39,6 milionu korun. Nových povrchů se dočkají vozovky v Žandově, Horce u Staré Paky, Českém Dubu a Frýdštejnu.

„Vláda České republiky podpořila poskytnutí dotace na financování silnic II. a III. třídy ve vlastnictví krajů ve výši čtyř miliard korun. Liberecký kraj obdrží peníze od Státního fondu dopravní infrastruktury do výše 163,14 milionu,“ uvedl náměstek hejtmana pro resort dopravy a investic Marek Pieter. Rada kraje včera schválila přijetí dotace. Včetně finančních prostředků převedených z loňského roku obdrží od státu kraj v letošním roce 178,4 milionu korun na rekonstrukce krajských silnic.

Kraj hledá zhotovitele na rekonstrukci silnice III/25932 v úseku Ždírec – Blatce – hranice kraje, silnice III/28711 v úseku Pulečný–Klíčnov a vyřazenou silnici v délce 3 kilometrů v úseku Podlesí–Novosedlo na Českolipsku, která po rekonstrukci přejde do vlastnictví obce Horní Police. Kromě obnovy úseku Novosedlo–Podlesí, která bude financována z rozpočtu kraje, budou další projekty spolufinancovány z dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury.

Na silnici III/25932 vedoucí z obce Ždírec na hranice s Ústeckým krajem je v plánu celoplošná oprava povrchu vozovky v délce 5,5 kilometru. Součástí prací bude i obnova nezpevněných krajnic, pročištění příkopů, oprava propustků a provedení vodorovného dopravního značení. Rekonstrukce silnice III/28711 v úseku Pulečný–Klíčnov byla kompletně připravena obcí Pulečný. Jedná se o celkovou rekonstrukci komunikace dlouhé 1,6 kilometru, a to včetně podloží.

Dále rada kraje rozhodla o výběru dodavatelů na silnici III/32546 Horka u Staré Paky, silnici II/263 Žandov – hranice kraje, silnici III/2702 od I/9 do obce Chlum, silnici II/278 Starý Dub – Český Dub a silnici III/28725 Frýdštejn–Voděrady–Ondříkovice.  

Liberecký kraj již v letošním roce dokončil rekonstrukce tří propustků na silnicích III. třídy v Proseči nad Nisou, Kořenově a ve Cvikově. Dále byly dokončeny celoplošné opravy vozovek v Odolenovicích a Semilech. Z akcí zahajovaných v loňském roce byly dokončeny rekonstrukce silnice v  Harrachově–Mýtinách, v Troskovicích a na Javorníku.

Nad rámec dotace ze Státního fondu dopravní infrastruktury ve výši 178,4 milionu korun má kraj v rozpočtu na letošní rok schválenou částku 412,6 milionu korun na opravy a rekonstrukce krajských silnic. V rámci evropských dotací plánuje kraj v letošním roce rekonstruovat silnice v minimálním objemu cca 250 milionů korun. Dalších 153,5 milionu je určeno na běžnou údržbu silnic. Z dotace SFDI a z prostředků kraje bude opraveno 85 km silnic.  Dalších cca 20 km bude opraveno v rámci evropských dotací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…