Pikal (Piráti): Přišli jsme trošku pozvednout politickou kulturu

24.11.2017 10:21

Projev na ustavující schůzi Poslanecké sněmovny 24. listopadu 2017

Pikal (Piráti): Přišli jsme trošku pozvednout politickou kulturu
Foto: pirati.cz
Popisek: Vojtěch Pikal (Piráti)

Dobrý den.

Já jsem tedy pochopil, že není běžné, aby kandidáti na funkci mluvili, ale my jsme sem přišli trošku pozvednout tu politickou kulturu. Takže dobré ráno, všem.

Já bych se chtěl představit jako kandidát. Mé jméno je Vojtěch Pikal. Je mi 30 let. Nemám ženu, děti, kočku ani psa. A kandiduji na místopředsedu Poslanecké sněmovny. Myslím si, že mám pro tu funkci nějaké předpoklady tím, že vlastně předsedáním se v politice zabývám už asi šest let, což mně přijde docela dlouhá doba, ať už se jedná vlastně o celostátní fórum Pirátů, kdy se předsedá nějakým čtyři sta až dvě stě lidem naživo, nebo na internetu. Nebo jsem předsedal mezinárodním schůzím pirátské internacionály nebo Evropské pirátské strany, kdy účastníci hovoří v angličtině, přičemž pro nikoho to není mateřský jazyk. Jednací řád psali Němci a je přeložený do angličtiny a podobné zajímavé věci tam jsou. Takže mám jako zkušenosti.

A chtěl bych tu funkci vykonávat tak, že si myslím, že tady ta diskuse, která tady probíhá, by měla umožnit promluvit všem. A ty rozhodnutí, která činíme by vždycky měla probíhat podle pravidel, která jsou dána. Ty mi přijdou závazná. A ty pravidla jsou nástrojem pro tu diskusi tak, aby proběhla demokraticky, a aby byla otevřena všem. I když se nakonec neshodneme, a i když nakonec prostě nějaká hlasující většina převálcuje nějaké jiné názory, tak ty názory by měly mít právo zaznít, protože jak jsem pochopil, tak tady do těch mikrofonů se nemluví k sálu, ale mluví se tady k vůči kamerám. A myslím si, že tady každý by měl právo sdělit svůj názoru národu. To je asi všechno ode mě.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…