Piráti: Dvě restaurace na jednom náměstíčku mají nájem od Prahy. Výše nájemného se liší o řád

13.12.2016 13:35

Na náměstí Franze Kafky Praha pronajímá dvě restaurace. První z nich s plochou 315 metrů čtverečních pronajímá společnosti Baff, s.r.o. (MeetBurger) za cenu 3,6 milionů Kč ročně, tedy 11,5 tisíc Kč/m2/rok. Druhou z nich s plochou 344 metrů čtverečních pronajímá společnosti Frymul, s.r.o. (Café Kafka) za řádově nižší nájemné - 424 tisíc Kč ročně, tedy 1200 Kč/m2/rok. Podle Pirátů se jedná o typickou ukázku toho, že Praha neumí svůj majetek pronajímat.

Piráti: Dvě restaurace na jednom náměstíčku mají nájem od Prahy. Výše nájemného se liší o řád
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Podle Magistrátu je odlišnost výše nájemného zapříčiněna tím, že Restaurant Franze Kafky se nachází v budově, kterou chce Praha rekonstruovat. Proto je ve smlouvě výpovědní doba jeden měsíc, přičemž ve smlouvě s druhou restaurací je to půl roku. „Takové odůvodnění je podle mě nedostatečné. Společnost Frymul je v nájmu už pět let, to je dostatečně dlouhá doba na to, aby tam byl nájemník platící nájemné v normální hladině. Město za tu dobu přišlo o 15 milionů na nájemném. Nehledě na to, že bylo možné se s nájemníkem domluvit tak, že restauraci zrekonstruuje on, což je běžná praxe,“ kritizuje smlouvu zastupitel za Piráty Adam Zábranský, který se nájemními vztahy města zabývá. „Reálnou příčinou tak odlišné výše nájemného je, že Praha při pronajímání nemovitostí pouze na dva týdny vyvěsí záměr na úřední desku. Tu skoro nikdo nečte a často se tak nepřihlásí nikdo s nabídkou výhodnou pro město. V případě pronájmu dnešního Café Kafka se tak přihlásil pouze jeden zájemce, který vyhrál i přes to, že podal tak nízkou nabídku,“ popisuje Adam Zábranský.

Podle Pirátů by město mělo být při získávání nájemníků mnohem aktivnější. Běžnou praxí by mělo být například zveřejňování záměru pronájmu na realitních webech nebo delší doba na podávání nabídek. V případě pronájmů opravdu lukrativních prostor by pak bylo na místě spolupracovat s realitními kancelářemi, které se pohybují v oboru a jsou schopné sehnat lepší nájemníky než úředníci.

Na to, že Praha přichází nehospodárným pronajímáním nebytových prostor o stovky milionů, poukázala již před rokem analýza Institutu plánování a rozvoje hl. m. Prahy, viz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.