Piráti: Opětovně žádáme premiéra o poskytnutí odpovědí k důvodům diskriminace maloobchodů

26.11.2020 8:37

Piráti se 17. listopadu obrátili na premiéra Andreje Babiše otevřeným dopisem se žádostí o vyjasnění několika otázek k pandemické situaci a návazným opatřením.

Piráti: Opětovně žádáme premiéra o poskytnutí odpovědí k důvodům diskriminace maloobchodů
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Pirátů Ivan Bartoš

Protože premiér nedokázal v dotazech na Protiepidemický systém (PES), prodloužení nouzového stavu, strategii očkování proti COVID-19, kompenzace malým obchodům i opatření během svátků poskytnout patřičné odpovědi, zejména v souvislosti s diskriminačními opatřeními proti maloobchodům, zasílají Piráti upřesněné znění dotazů s žádostí o odpověď.

„Od začátku pandemické krize na jaře tohoto roku klademe na vládu požadavek na srozumitelnou komunikaci vůči veřejnosti. Ta musí vycházet z odborných dat, zohledňovat aktuální vývoj v pravidelných intervalech a zároveň je třeba, aby byla vedena důvěryhodnou osobou, která dokáže popsat důvody a smysl aplikovaných opatření. Zároveň chceme, aby účinnost jednotlivých opatření byla pravidelně vyhodnocována. Bez patřičných dat nelze sestavovat modely vývoje a přizpůsobit opatření tak, aby skutečně měla efekt,“ zopakoval požadavky předseda Pirátů Ivan Bartoš.

1. Jaký konkrétní epidemiologický význam má každý konkrétní zákaz či omezení v PESu?

Jak uvedl i Městský soud v Praze, který zrušil plošné opatření nosit roušky z důvodu nedostatečného vysvětlení, každé opatření musí být podepřeno odborným stanoviskem. Ačkoliv je systém PES popsán z hlediska metodologického velmi dobře, v oblasti výpočtu aktuálního stavu (zejm. indexu rizika) chybí zdůvodnění jednotlivých opatření. Totéž platí pro náš dotaz na efektivitu opatření. I zde je nutno popsat přínos každého opatření samostatně (například, jaký přínos pro zvládání epidemie má zmíněný provoz kin bez diváků). 

2. Stále postrádáme vysvětlení důvodu diskriminace některých maloobchodů.

Pokud jde o maloobchod, nijak jste nevysvětlil, proč jsou diskriminovány uzavřením některé druhy prodejen, jiné však nikoliv.

3. Dále se ptám na plnění povinnosti státu dle čl. 36 Krizového zákona, tedy hradit škodu a ušlý zisk, jak budete přistupovat k případným žalobám, budete preferovat mimosoudní vyrovnání nebo chystáte jinou metodiku, jak k těmto žalobám přistupovat?

4. Vakcinace – nyní je přes 40 kandidátních vakcín. Kdo bude rozhodovat o nákupu konkrétní varianty? Kteří odborníci připraví posudek, který by vládě pomohl se rozhodnout pro nákup konkrétní varianty? Budete v tomto postupovat v souladu s Evropskou lékovou agenturou nebo chystáte vlastní postup?

5. Plán Vánoce – PES neposkytuje dostatečné odpovědi, tím méně dostatečná odůvodnění. Není například zřejmé, zda bude možný provoz sjezdařských či běžkařských sportovních areálů (případně za jakých omezení, a pokud ne, tak proč) což nepochybně mnohé občany zajímá. Taktéž není zřejmé, jak bude o Vánocích fungovat provoz kostelů, což nepochybně zajímá věřící.

6. V mediálním prostoru se taktéž objevilo vaše vyjádření stran plošného testování antigenními testy před Vánocemi. Kdo bude tyto odběry provádět? (praktičtí lékaři, armádní týmy?) Máme dostatečné návazné kapacity KHS k trasování tímto testováním zjištěných pozitivních osob?

7. eRouška – Obávám se, že v tuto chvíli jsme na stropu počtu uživatelů, pokud vláda nepodnikne další kroky k jejímu rozšíření. Navrhujeme proto bonifikovat uživatele eRoušky, kteří by, v případě že by potřebovali test k vycestování nebo za jiným účelem by ho mohli absolvovat na náklady státu.

PhDr. Ivan Bartoš, Ph.D.

  • Piráti
  • Místopředseda vlády pro digitalizaci
  • místopředseda vlády

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

4:31 Filip (KSČM): O jedné otázce, kterou slýchám často

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výhře Ruské federace ve sporu s Ukrajinou u Mezinár…