Piráti: Praha v sobotu protestuje proti cenzuře a špehování

15.02.2016 9:06

V reakci na několik událostí z posledních měsíců souvisejících s omezením svobody ve virtuálním světě pořádá Česká pirátská strana demonstraci za zachování svobodného Internetu, která se odehraje 20. února na pražském Klárově. V rámci manifestu vysvětlujícího konání akce upozornili Piráti na tři hlavní hrozby.

Piráti: Praha v sobotu protestuje proti cenzuře a špehování
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

První je návrh na změnu loterijního zákona ministra Andreje Babiše, jenž by umožňoval cenzuru loterijních webů, jejichž provozovatelé nemají licenci pro prodej sázek v ČR a tím pádem by v ČR poprvé v historii vytvořil státní seznam zakázaných webových stránek. Dále organizátoři kritizují snahy snížit míru anonymity na síti – například diskutovaný koncept povinné elektronické občanky nebo zvažovaný zákaz šifrování. Posledním trnem v očích bojovníků za svobodný Internet se stalo kriminalizování odkazů, sama Pirátská strana se totiž potýká s trestním stíháním za spravování nekomerční stránky s odkazy sledujuserialy.cz. Jasné odmítnutí výše popsaných jevů představuje klíčové sdělení petice, pod kterou se bude moct na místě podepsat kdokoliv.

Manifestace začne ve dvě hodiny odpoledne a mikrofonu se chopí několik odborníků, konkrétně spisovatel a novinář Ondřej Neff, sémiotik a odborník na analýzu dat ze sociálních sítí Josef Šlerka, právní expert na ochranu osobních údajů Jan Vobořil, publicista a odborník na sociální sítě Daniel Dočekal. Vystoupí také předseda Pirátské strany Lukáš Černohorský, který událost komentuje slovy: „Věřím, že téma zachování svobodného Internetu v české společnosti stále rezonuje. Pokud nebudeme svá těžce vybojovaná práva hájit, tak o ně přijdeme.“ Atmosféru oživí i tématické workshopy a hry.

Aktivní zájem o demonstraci už na Facebooku vyjádřilo přes 1 900 lidí.

Odkazy:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…