Piráti: Priority švédského předsednictví jsou dobré, některá témata ale chybí

17.01.2023 15:45 | Tisková zpráva

Priority švédského předsednictví Radě EU jsou celkově dobře zvolené. Shodují se na tom pirátští europoslanci. Podle nich ale zároveň chybí, podobně jako u toho českého předsednictví, důraz na řešení současné i budoucí migrace.

Piráti: Priority švédského předsednictví jsou dobré, některá témata ale chybí
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Mezi hlavní priority Švédska patří bezpečnost, konkurenceschopnost, ekologická a energetická transformace, demokratické hodnoty a právní stát.

„Považuji za extrémně důležitou trvající podporu Ukrajiny, ke které se švédské předsednictví dnes zavázalo. Za neméně důležitou však považuji i důraz na dodržování zásad právního státu. Za Piráty budeme bedlivě sledovat, zda tuto prioritu švédské předsednictví dodrží a zda se bude skutečně vymezovat vůči rozpadu právního státu v Maďarsku a Polsku. Je v našem zájmu, aby v postoji k dodržování vlády práva nepolevovala žádná z evropských institucí. Evropské fondy nesmí končit v rukách maďarských oligarchů, jde o peníze nás všech,“ říká europoslanec a kvestor Evropského parlamentu Marcel Kolaja.

Anketa

Chcete, aby Danuše Nerudová zůstala v politice?

3%
94%
hlasovalo: 17814 lidí

„Jsem ráda, že švédský premiér jako první prioritu předsednictví zmínil odhodlání pokračovat v trendu nastoleném Českou republikou, tedy k jednoznačné podpoře Ukrajiny v boji s ruskou invazí. Jako členku zelené frakce mě těší i druhá priorita, ve které se bude Švédsko coby jeden z klimatických lídrů Evropy snažit promítnout tento svůj vliv do celé EU. Ani válka totiž klimatickou změnu nezastavila, naopak odhalila zranitelnost našich systémů závislých na fosilních zdrojích v rukou autoritářů. Co vnímám naopak jako slabinu je malý důraz na řešení migrace současné i budoucí. To se nám bohužel vrátí jako bumerang,“ komentuje švédské předsednictví Markéta Gregorová.

Europoslanec Mikuláš Peksa podporuje transformaci na udržitelnou ekonomiku, která úspěšně navazuje i na české předsednictví. „Švédské předsednictví se chce v energetice a klimatu soustředit nově víc na investice do inovativních technologií. To považujeme za důležitý a správný krok. Znamená to, že budeme víc diskutovat o jednotlivých efektivních a úsporných řešeních pro domácnosti, přírodu i průmysl a nebude to už jen debata o závazcích kdesi v budoucnu. Je to další posun ke konkrétním změnám,“ doplňuje Peksa.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…