Piráti: Svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny

22.05.2020 18:53

Komentář na facebookovém profilu k návrhu mimořádné schůze Poslanecké sněmovny

Piráti: Svoláváme mimořádnou schůzi Sněmovny
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

„Chytrá karanténa stále nefunguje, stát nesdílí podrobné aktuální statistiky s vědci, zatajuje informace a v opatřeních je chaos. Vláda převzala víc než polovinu opatření navržených opozicí, téměř výhradně však s několikatýdenním zpožděním, aby mohla návrhy vydávat za své. Tato zdržení znamenala komplikace pro statisíce občanů v nejistotě a demonstrovala nezodpovědný přístup vlády založený na sebeprezentaci a pravidelných tiskových konferencích, na nichž vláda ze dne na den měnila nařízení. Máme proto připravené hodnocení vlády, které vychází z dat a analýz. Navrhneme proto usnesení Sněmovny zavazující vládu k preventivním opatřením proti druhé vlně epidemie, aby se nemohla opakovat stejná situace,” uvedl Jakub Michálek.

„Nákupy ochranných pomůcek na základě výjimky během nouzového stavu dosahovaly řádově miliard korun z veřejných zdrojů. Piráti a někteří investigativní novináři rozkryli řadu podezřelých nákupů a na základě našich podnětů se věcí zabývá NKÚ a FAÚ. Podezřelé a předražené nákupy zboží za stamiliony, včetně dokládání falešných certifikátů od nastrčených firem a lidí, medializovaly i sdělovací prostředky, včetně faktu, že dodávky obsahovaly nekvalitní nebo vadný materiál, a to mnohdy i bez platného certifikátu. Vláda následně přišla s pochybnou změnou zákona o veřejných zakázkách, ve které by se takové nekalé praktiky legalizovaly nastálo a pro všechny resorty státu. Během krize jsme byli jako konstruktivní opozice zdrženliví. Nicméně teď je situace pod kontrolou a je ve veřejném zájmu, abychom nákupy prověřili, vyvodili odpovědnost a navrhli zlepšení systému. Zde může vyšetřovací komise sehrát zásadní roli,“ dodal předseda strany Ivan Bartoš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.