Piráti: Ústavní soud se nezastal veřejnosti, usilujeme o nápravu

02.02.2021 20:09

Plénum Ústavního soudu dnes zamítlo návrh skupiny senátorů, který usiloval o vrácení účasti veřejnosti v řízeních dle stavebního, lesního a dalších zákonů. Nález byl schválen těsnou většinou, hlasovalo pro něj osm soudců.

Piráti: Ústavní soud se nezastal veřejnosti, usilujeme o nápravu
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Sedm jich naopak vyjádřilo svůj nesouhlas sepsáním odlišného stanoviska, v němž například uvedli, že omezení účasti veřejnosti nevede k naplnění deklarovaného cíle a je nepřijatelným zásahem do koncepce správního soudnictví a tím i do principu dělby mocí jako součásti demokratického právního státu.

Anketa

Kauza ,,vlekař": Schvalujete jednání majitele (spuštěného) vleku v Čenkovicích, který napadl štáb TV Nova?

37%
63%
hlasovalo: 12618 lidí

„Účast občanů na rozhodování je naprosto zásadní pro kontrolu práce úřadů v jednotlivých řízeních. Není možné, aby mohla v blízkosti vašeho domu vyrůst továrna či skladová hala, aniž byste měli možnost se k povolení stavby vyjádřit. Pro Piráty je právo občanů účastnit se na rozhodování důležité, proto mě mrzí, že Ústavní soud rozhodl těsnou většinou v neprospěch veřejnosti,“ uvedla Dana Balcarová, předsedkyně Výboru pro životní prostředí Poslanecké sněmovny.

„Náprava současného stavu je jednou z mých priorit. V praxi jsem se setkal s desítkami případů, kdy spolky upozornily například na rozpory mezi jednotlivými stanovisky správních orgánů, a tím zabránily rozsáhlým škodám. V současnosti je navíc nutné řešit jakékoliv rozpory až před soudem, což zbytečně protahuje stavební řízení. O vrácení účasti veřejnosti budeme usilovat cestou změny zákona“ uvádí Lukáš Blažej, vedoucí pirátského resortního týmu životního prostředí a krajský lídr.

Proti novele stavebního zákona, která omezila účast veřejnosti, se Piráti postavili již v dubnu 2017. Pirátům vadilo zejména zrušení povinnosti veřejného projednání vlivu velkých staveb na životní prostředí (EIA), které označili za faktické odmítnutí diskuse s obyvateli dotčené lokality. V tomto volebním období proto předložili pozměňovací návrhy, které měly situaci napravit, vládní většina je však zamítla.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

střelba na FF

Dobrý den, kdy bude ukončeno vyšetřování střelby na FF? Netrvá vyšetřování nějak dlouho? A druhá věc, co mě zajímá je, zda stát nějak odškodnil nebo odškodní rodiny obětí? Já netvrdím, že za to stát může, ale je to to nejmenší, co můžete udělat.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

21:10 Šlachta (Přísaha): Blažek reálně paralyzuje soudnictví v Česku. Podporuju stávku

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke stávce zaměstnanců soudů.