Piráti: V úterý proběhne druhé čtení zákona, jenž by znamenal začátek cenzury v Čechách

29.02.2016 17:44

Novela loterijního zákona navrhovaná ministrem financí Andrejem Babišem obsahující kontroverzní paragrafy 82 a 84, které by do české legislativy legálně zanesly cenzurní mechanismus, se navzdory úsilí České pirátské strany a Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) či českému internetovému gigantu Seznam.cz posunuje zákonodárným procesem.

Piráti: V úterý proběhne druhé čtení zákona, jenž by znamenal začátek cenzury v Čechách
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

V úterý 1. března proběhne v Poslanecké sněmovně druhé čtení tohoto zákona. Babiš hodlá blokovat loterijní weby, jejichž poskytovatel nemá licenci k provozu v České republice. Poprvé v historii ČR by tak existoval seznam zakázaných webových stránek spravovaný ministerskými úředníky.

Bývalý předseda Pirátů a šéf jejich mediálního odboru Ivan Bartoš a pražský zastupitel Mikuláš Ferjenčík se s Andrejem Babišem a tvůrci zákona sešli osmého října loňského roku v den projednávání zákona a nad jeho současnou podobou diskutovali. Ministr financí však argumenty kritiků označil za irelevantní a dál se hájí úmyslem omezit pouze černý hazard.

Ivan Bartoš podobnou argumentaci odmítá a říká: „Andrej Babiš sice mluví o hazardu, ale podle všeho by nejraději blokoval libovolnou webovou stránku, která nedaní v Česku, ostatně právě o daních mluvil pan ministr na našem setkání. Druhá věc je podoba zákona samotná, v návrhu se sice píše o hazardu, ale na ministerském seznamu se může ocitnout jakákoli webová stránka, poskytovatelé internetového připojení ji budou muset zcenzurovat a poškozený se bude moci bránit až u soudu. Návrh zákona neobsahuje žádnou pojistku proti účelovému zneužívání cenzurního mechanismu.“

Piráti již jednou podobný boj vyhráli v případě návrhu poslance Jana Farského, který nakonec jejich argumentaci akceptoval a nyní se sám vůči cenzurním paragrafům ohrazuje. Stejně tak se ohrazuje přes 18 000 lidí, kteří podepsali petici Internet bez cenzury a stovky účastníků demonstrace za svobodný Internet. Josef Bouška ze Sdružení pro internetový rozvoj (Sdružení pro internetový rozvoj) dokonce na únorové demonstraci označil úpravu zákona za protiústavní a za souhlasného potlesku publika za SPIR slíbil, že v případě jejího schválení podá ústavní stížnost. SPIR ve svém prohlášení upozornil, že jeden z nástrojů bojujících s ilegálním hazardem zahrnutých v zákoně je blokace plateb, efektivní, ale hůře zneužitelný prostředek.

Babiš se hájí příklady z Dánska, Francie nebo Belgie. Ani tam to ale nefunguje tak, že by taktovku nad černou listinou webů drželi ministerští úředníci. Ze zahraničních zkušeností mimo jiné plyne i poučení, že jakmile se cenzuře podaří zákonně probojovat do právního systému, omezení postupně přibývají. Proti cenzurním paragrafům se kromě Pirátů a sdružení SPIR postavil i Seznam.cz.

Piráti posílají poslancům otevřený dopis, proč cenzurní mechanismus nezavádět a vyzývají veřejnost, aby se k nim připojila.

Žádost o zastavení zavádění cenzurních praktik v rámci přijetí zákona o loteriích

Vážený pane poslanče/paní poslankyně,

Píšeme Vám ohledně navrhované změny loterijního zákona (https://apps.odok.cz/kpl-detail?pid=KORN9PQFJEEQ). V úterý 1. března má pravděpodobně dojít k druhému čtení novely v Poslanecké sněmovně a Vy o ní budete v brzké době rozhodovat.

Zákon obsahuje kontroverzní paragrafy 82 a 84, ve kterých se píše o blokování takových loterijních webů, které nemají licenci k provozu loterií v České republice.  Domníváme se, že se jedná o opatření, které je v rozporu se svobodným právem na informace na Internetu a žádáme Vás, aby byly cenzurní paragrafy vyškrtnuty.    S ilegálním hazardem lze bojovat například prostřednictvím efektivnější blokace karet. Internet není trh, který se má cenzurovat či danit. Odpovědnost za obsah má autor dat, nikoliv jejich šiřitel. Zásadně odmítáme, aby ministerští úředníci poprvé v historii České republiky vytvořili seznam zakázaných webů. Zkušenosti ze zahraničí ukazují, že jakmile je cenzurní mechanismus v provozu, tendence k dalším omezením narůstají.

Podobná opatření se dají snadno zneužít v neprospěch demokracie a lidských práv. Princip blokování stránek, jejichž provozovatel nemá licenci v ČR a neplatí tu tím pádem daně, nám navíc přijde absurdní, jelikož v zahraničí má sídlo většina internetových společností včetně Facebooku či Twitteru.  

Již v minulosti se v zákoně o loteriích tyto nebezpečné prvky objevovaly a jeho tehdejší iniciátor Jan Farský nyní sám cenzurní paragrafy kritizuje. Kritizují je s ním odborníci z českého kyberprostoru, 18 000 lidí, kteří podepsali petici Internet bez cenzury (http://www.internetbezcenzury.cz/), 600 účastníků demonstrace za svobodný Internet, která se uskutečnila minulý týden. Také Sdružení pro internetový rozvoj (SPIR) označuje úpravu za protiústavní a ostře se proti ní vyhradilo (http://www.spir.cz/tz-spir-nepovolene-hazardni-hry-na-webovych-strankach-vyresiblokace-plateb).  Používáte služby společnosti Seznam.cz? Legislativní divize Seznam.cz proti těmto paragrafům vystupuje také.  

Žádáme Vás tak, aby současná podoba loterijního zákona nebyla přijata. Žádáme Vás, abyste se zasadil/a, aby nebyl přijat jakýkoliv jiný zákon, který by spustil cenzurní mechanismus a snažil se Internet omezovat. O tom může v budoucnu rozhodnout právě Váš hlas!  

Děkujeme  

S pozdravem  

Česká pirátská strana

Odkazy:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

9:05 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD prosazuje přímou volbu starostů, primátorů a hejtmanů!

Drtivá většina politiků se shodne na tom, že demokracie je nejlepší formou politického života lidské…