Piráti: Vláda chce povolit hygieně šmírovat mobily občanů

30.11.2020 19:30

Vláda utajila přípravu zákona o centralizaci řízení hygienických stanic, návrh se objevil až těsně před začátkem dnešního jednání kabinetu. Legislativa, která neprošla připomínkovým řízením, zavádí nový centrální úřad Státní hygienické služby.

Piráti: Vláda chce povolit hygieně šmírovat mobily občanů
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Tomu dává pravomoc sledovat mobilní telefon jakéhokoliv občana v případě, že úředník vyhodnotí, že je uživatel nakažený koronavirem. Mimo to by také schválení zákona znamenalo zvýšení pravomocí ministra zdravotnictví, jenž by nově mohl uzavírat obchody nebo vysoké školy i mimo nouzový stav, tedy bez kontroly Sněmovny a jakékoliv garance náhrady škod. To Piráti zásadně odmítají.

„Ministerstvo zdravotnictví není od jara schopno efektivně řídit hygienické stanice, a tak některé z nich nepoužívaly centrální systém na hlášení pozitivních záchytů. Ministr Blatný místo řešení připravil zákon, kterým se rozhodl centralizovat správu pod ředitelství hygienické služby a koncentrovat moc mimo jakoukoliv kontrolu,“ komentoval neočekávaný krok pirátský poslanec Petr Třešňák, místopředseda Výboru pro zdravotnictví, a upozornil zejména na zásah do soukromí, který by nová legislativa přinesla. „Vznik Velkého bratra, který bude trasovat váš mobilní telefon, by byl značným osekáním osobních svobod. A to aniž by zákon jasně definoval dohled nebo kontrolu nad takovým šmírováním a zneužitelností dat,“ doplnil.

Ondřej Dostál, expert v oblasti zdravotního práva a člen pirátského resortního týmu pro zdravotnictví, k tomu dodal: „Jedná se o znovunačtení zmocňovacího zákona, který předložil vicepremiér Jan Hamáček. Přes odpor poslanců nebyl návrh ani projednáván, a tak se nám vrací ukrytý v centralizaci hygienické služby. Vláda chce v legislativní nouzi změnit zákon o ochraně veřejného zdraví tak, aby ministr zdravotnictví, bez kontroly Parlamentu ČR, mohl zavřít vysoké školy, obchody, provozovny, zamezit shromažďování a tak dále. Bez jakékoliv formulace o náhradě škody. To vše probíhá bez možnosti zákon připomínkovat. Toto mi rozhodně nepřipadá standardní.“

Piráti proto oba návrhy odmítají, naopak dlouhodobě tlačí vládu, aby garantovala živnostníkům i obchodům náhradu škod. A také zajistila kvalitní trasování a testování na koronavir bez toho, aby nadbytečně omezovala soukromí a svobodu občanů. „Na nedostačující kapacity hygien pro trasování jsme poukazovali již před začátkem druhé vlny epidemie. Bohužel marně. Naše obavy se naplnily, když premiér Babiš v září uvedl, že hygiena bude trasovat jen vážné případy, protože na nic jiného nemá kapacity. Na vládu jsme v průběhu uplynulých měsíců také opakovaně apelovali, aby každé omezení ekonomické činnosti bylo doprovázeno adekvátní garancí náhrad. Kabinet během uplynulých měsíců neuposlechl ani jednu z těchto výzev, naopak dále koncentruje pravomoci a vydává nelogická nařízení, která škodí jak občanům, tak firmám,“ uzavřel Třešňák.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

12:05 Bartošek (KDU-ČSL): Prodej méně nebezpečných drog podrobíme kontrole

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k opatřením proti HHC a podobným drogám.