Piráti: Vláda má zastánce, ale většina jí chybí. Je nelegitimní

02.03.2014 6:42

Po překlenovací vládě „přátel Miloše Zemana“ nastupuje další vláda bez mandátu voličů a většinové podpory voličů. Kvůli vyřazení velké části voličů a tzv. propadlým hlasům nezastupuje jmenovaná vláda většinu voličů, nýbrž necelých 44 % voličů.

Piráti: Vláda má zastánce, ale většina jí chybí. Je nelegitimní
Foto: Hans Štembera
Popisek: Česká pirátská strana - ilustrační foto

Při volbách konaných 25. a 26. října 2013 způsobila uzavírací 5% volební klauzule „propadnutí” 12,6 % hlasů, v Poslanecké sněmovně je zastoupeno pouhých 87,4 % voličů. Voliči Strany zelených, Pirátů, Strany svobodných občanů a dalších menších politických stran nemají v Poslanecké sněmovně totiž vůbec žádné zastoupení. Aby politické rozhodnutí zásadně vycházelo z vůle většiny voličů, muselo by pro něj hlasovat více než 57,2 % současných poslanců.

Vláda Bohuslava Sobotky se opírá o podporu poslanců politických stran ČSSD, ANO 2011 a KDU-ČSL, které mají ve sněmovně 111 z 200 poslanců, tedy 55,5 %. Tento podíl je stále menší než většina 57,2 %, která odpovídá polovině podpory voličů vyjádřené ve volbách.

„Vyřazení podstatné části hlasů z volební soutěže vede ve svém důsledku ke skutečnosti, že politická rozhodnutí podle současného stavu nevycházejí z vůle většiny,“ říká Jakub Michálek, spoluautor ústavní stížnosti Pirátů proti uzavírací 5% klauzuli.

Podle čl. 6 Ústavy politická rozhodnutí vycházejí z vůle většiny vyjádřené svobodným hlasováním. Rozhodování většiny má dbát ochrany menšin. Ve skutečnosti však menšiny nejen nejsou chráněny, ale jsou z voleb přímo vyřazeny. Současný stav je ve zřejmém rozporu s Ústavou České republiky, neboť politická rozhodnutí jsou přijímána většinou necelých 44 % voličů. Lze jednoznačně shrnout, že moc poslední jmenované vlády se kvůli vyřazování části politických stran neopírá o podporu většiny občanů, a tato vláda je nelegitimní.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Česká pirátská strana

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

6:23 Rozvoral (SPD): Chceme všestranně podpořit pracující rodiny s dětmi a stimulovat porodnost

Politické usnesení předsednictva hnutí Svoboda a přímá demokracie (SPD) k aktuální politické situaci…