Piráti: Wikipedisté, uživatelé sociálních sítí i filmoví dokumentaristé si mohou oddychnout

10.07.2015 21:12

Plénum Eropského parlamentu dnes schválilo zprávu o reformě copyrightu pro Evropskou komisi, bez pozměňovacího návrhu č.421, který nabádal komisi ke zrušení svobody panoramatu. Znění příslušných národních zákona tak bude ponecháno na vůli národních parlamentů.

Piráti: Wikipedisté, uživatelé sociálních sítí i filmoví dokumentaristé si mohou oddychnout
Foto: Česká pirátská strana
Popisek: Česká pirátská strana, logo

Eurokomisař Oettinger se nechal slyšet, že Evropská komise se s tímto postojem ztotožňuje. V České republice tedy bude i nadále platit, že "Do práva autorského nezasahuje ten, kdo kresbou, malbou nebo grafikou, fotografií nebo filmem nebo jinak zaznamená nebo vyjádří dílo, které je trvale umístěno na náměstí, ulici, v parku, na veřejných cestách nebo na jiném veřejném prostranství; do autorského práva nezasahuje ani ten, kdo takto vyjádřené, zachycené nebo zaznamenané dílo dále užije."

Zpravodajkou při tvorbě této zprávy byla europoslankyně Julia Reda z Pirátské strany Německa. Více než půl roku analyzovala právní úpravy ve všech zemích EU a snažila se najít nejschůdnější cestu, jak občanům EU usnadnit orientaci a zjednodušit autorské právo.  Do zprávy však ostatní členové Výboru pro právní záležitosti zanesli množství pozměňovacích návrhů, jako byl ten zmíněný 421 od Francouze Cavady, pro nějž hlasoval i lidovec Pavel Svoboda, který ho i nadále obhajuje, přestože sám navrhovatel jej přestal podporovat. Jeho konečné vyřazení plénem Evropského parlamentu lze považovat za úspěch, na kterém se čeští Piráti podíleli.

"Poprvé v historii Evropský parlament požaduje povinné minimální standardy pro práva uživatelů, které nesmí být omezeny technickými prostředky ani smluvním ujednáním. Europarlament žádá o redukci geoblokingu (geografické blokování dostupnosti videí online), především za učelem umožnit kulturním menšinám, aby se mohly dostat k obsahu v jejich jazyce online. Zpráva žádá i o zvážení nových výjimek pro knihovny a vědce ve věci zacházení s digitálními díly, například elektronické výpůjčky. Zlepšit by se mělo i postavení umělců vůči vydavatelům," říká ke zprávě Julia Reda, Pirátská europoslankyně.

Piráti děkují všem občanům i institucím, kteří se připojili k informování svých poslanců, aby hlasovali proti zmíněnému návrhu, jenž měl zrušit svobodu panoramatu. "Je to vítězství zdravého rozumu a aktivních lidí, kteří se rozhodli dát najevo svou vůli europoslancům, našim voleným zástupcům," komentuje situaci fotograf Roman Kučera z pražského sdružení Pirátů. "Wikipedisté, uživatelé sociálních sítí i filmoví dokumentaristé si mohou oddechnout. Jestli se Evropská komise bude řídit zprávou EP, žádná absurdní změna v nejbližší době nehrozí. Nebudeme muset žádat o souhlas ani architekty, ani zedníky, ani kuchaře, kteří jim na stavbě vařili. Ti všichni totiž dostali za svou práci již dávno zaplaceno, doufejme že dobře."

"Čeští Piráti nyní zmapují, jak se ke zprávě stavěli čeští europoslanci. Je dobře, že se díky tématu svobody panoramatu podařilo přiblížit evropskou debatu o copyrightu občanům," uzavírá Adam Zábranský, wikipedista a zastupitel Pirátů  v Praze.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tisková zpráva

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

20:01 Dostálová (ANO): My chtěli diskusi. Ale vy jste neustále tvrdili, jak je migrační pakt super

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.