Piráti v dopise žádají premiéra Babiše o účast v projektech digitalizace Česka

23.07.2018 13:27

Piráti vyslyšeli slova premiéra Andreje Babiše, který na svém facebookovém profilu uvedl, že Pirátům nabízel účast na procesu digitalizace státní správy.

Piráti v dopise žádají premiéra Babiše o účast v projektech digitalizace Česka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Dle Babišových slov Piráti na nabídku nereagovali. Ti však žádnou oficiální žádost o spolupráci ze strany premiéra, hnutí ANO, ani vládního zmocněnce pro IT a digitalizaci Vladimíra Dzurilly neobdrželi a naopak se setkávají spíše s ignorací připomínek na jednotlivých resortech. Na základě slov premiéra však zvedají hozenou rukavici a předsedu vlády Babiše v dopise požádali o přizvání expertů Pirátské strany na pravidelná jednání Rady vlády pro informační společnost a také jejích pracovních skupin.

Ve Sněmovně existují čtyři podvýbory pro eGovernment a jejich koordinaci zajišťuje volná platforma pod Výborem pro veřejnou správu a regionální rozvoj. Předsedou tohoto výboru je šéf Pirátů Ivan Bartoš. Uvedená platforma je Piráty vnímaná jako spojnice mezi Poslaneckou sněmovnou PČR a Vládou ČR. Ivan Bartoš stručně shrnuje obsah dopisu adresovaný premiéru Babišovi, v němž dokládá, že Piráti jsou v příslušných orgánech aktivní: „Naši specialisté se účastní dílčích skupin a konferencí v oblasti digitalizace justice, která zahrnuje například projekt eSbírky, v souvislosti s digitalizací zdravotnictví se zabýváme eReceptem, eNeschopenkou nebo kontaktním místem eHealth. Dále je to digitalizace legislativy a veřejné správy nebo téma registrů. Domnívám se tedy, že disponujeme personálními zdroji s dostatečnými odbornými znalostmi pro to, abychom výrazně zefektivnili postup státu v procesu eGovernmentu a následně zprovoznili nebo zkvalitnili služby, které jsou občanům slibované už léta. Ty jsou přitom standardem nejenom v západní Evropě a zemích Evropské unie.“

Digitalizace státní správy je tradičně skloňovaným tématem na začátku funkčního období každé nastupující české vlády, jak poznamenává Ivan Bartoš: „Obvyklým klišé o digitalizaci se v programovém prohlášení vlády nevyhnul ani Andrej Babiš. Ten ve funkci ministra financí předchozí vlády příležitost provést změny nevyužil. Piráti opakovaně avizovali, že budou konstruktivní opozicí a budou spolupracovat na pro občany přínosné legislativě i souvisejících projektech bez ohledu na stranickou příslušnost navrhovatele. V minulosti jsme předložili řadu návrhů, které vycházely z programových průsečíků sněmovních stran. A ačkoliv nakonec Sněmovna velkou část návrhů odmítla, převážně hlasy poslanců ANO, nehodláme ze svých principů ustupovat. Využijeme každé příležitosti, která vnese do kroků vlády prvky transparence a odbornosti, které jsou zejména ve věci digitalizace služeb pro občany zásadní. Se špatně fungujícími a draze realizovanými dosavadními projekty se nelze smířit.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.