Piráti vyzývají k mobilizaci proti záměru developera Vítka

18.09.2017 18:50

Společně s Radomírem Nepilem z hnutí ANO jsme návrh na nesouhlas se zástavbou sídliště Ďáblice na Ládví vysokopodlažními domy na ZHMP předložili a prosadili. V petičním výboru je i členka Pirátů Michaela Krupičková.

Piráti vyzývají k mobilizaci proti záměru developera Vítka
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Zítra od 10:30 do 12:30 navštívíme sídliště Ládví s naším speciálním vězeňským autobusem a budeme s občany diskutovat mimo jiné o tom, jak zabránit navrhované zástavbě. Zdaleka totiž ještě není vyhráno: Stavební úřad pořád může umístnění staveb povolit s mechanickým zdůvodněním, že věžáky odpovídají charakteru okolní zástavby.

To je alarmující nedostatek platného územního plánu, kterého se bojí lidé takřka na všech sídlištích. Proto vyzýváme občany, aby svoje názory uplatnili při projednání územní studie na MHMP a také na úřadech městských částí. Zároveň také apelujeme na Radu, aby zajistila zpracování závazné územní studie, která by s velkou pravděpodobností konstatovala nepřiměřenou hmotu zamýšlené zástavby, nebo regulačního plánu, a také aby Rada odmítla propůjčit pozemky města pro plánované stavební práce, dokud nebude záměr citlivě zasazen do místní lokality. Tímto způsobem je třeba vytrvat až do nového metropolitního plánu, který by měl zástavbě sídlišť učinit přítrž.

Příběh začal tím, že miliardář Radovan Vítek v roce 1997 zaplatil 3000 sociálně slabých, které nahnal na valnou hromadu družstva Včela, kde podle jeho pokynů přehlasovali dosavadní členy, a čtyřmiliardový majetek družstva následně převedl na svou akciovou společnost. Součástí Včely byly i čtyři jednopodlažní budovy na sídlišti Ďáblice, bývalé družstevní prodejny Včela. Ty se pan Vítek rozhodl maximálně vytěžit a nechal si zpracovat projekt, kde jednopodlažní budovy předělal na šestnáctipodlažní věžáky, které převyšují veškerou okolní zástavbu, o urbanistické koncepci ani nemluvě.

Díky iniciativě místních občanů a jejich petici se podařilo zmobilizovat jak zastupitelstvo celopražské, tak zastupitelstvo městské části Praha 8, a bezohledného developera Radovana Vítka zastavit!

Piráti prosazují v územním plánování tři principy: stavět primárně na brownfieldech a zjevných prolukách, otevřeně informovat občany a požadovat po developerech investice do okolního prostředí adekvátní jejich zisku. V tomto případě se pokazilo úplně všechno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

14:07 Kordová Marvanová: Milostivé léto bude i pro zdravotní pojištění

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k snadnějšímu zaplacení dluhů u VZP a odpuštění pená…