Piráti zabránili silnému omezení práva na informace

06.12.2018 5:29

Sněmovna včera schválila pirátský kompromisní návrh k novele zákona o svobodném přístupu k informacím.

Piráti zabránili silnému omezení práva na informace
Foto: Jan Rychetský
Popisek: Pirátská vlajka

Díky tomu budou mít lidé i nadále k dispozici informace o probíhajících trestních řízeních, což chtěla vládní novela zaříznout. Mimoto nedojde k tak zásadnímu omezení poskytování informací o osobách s bezpečnostní prověrkou.

Zavedli jsme také dva nové obecné principy, které vyřeší většinu problémů, pro které je infozákon kritizován. Budou lépe chráněny informace, jejichž zveřejnění by ohrozilo fungování bezpečnostního opatření – tedy informace, které sice nejsou utajené, ale i tak jsou klíčové pro bezpečnost. A rovněž bude lépe chráněno diplomatické tajemství.

Jsem velmi rád, že prošla má úprava, kterou jsem několik měsíců vyjednával s Ministerstvem vnitra České republiky. Tato úprava nebere veřejnosti právo na informace o probíhajících trestních řízeních politicky exponovaných osob. Původní vládní návrh byl nesmyslně zbytečně široký, schválená verze přesně cílí na konkrétní problémy.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

20:07 Berdychová: Nové chráněné bydlení v Jičíně je v provozu

Klienti Domova sociálních služeb Chotělice využívají nových prostor chráněného bydlení v lokalitě Ji…