Plamínková (STAN): Můžeme ukázat Prahu jako místo, kde je také možné najít unikátní přírodní zákoutí

15.06.2016 11:15

Dub letní, známý také jako Otec dubů, se dostal do finále soutěže pořádané Nadací Partnerství Strom roku 2016. Roste na hrázi rybníku Homolka v přírodní památce Milíčovský les a rybníky a je registrován jako památný strom.

Plamínková (STAN): Můžeme ukázat Prahu jako místo, kde je také možné najít unikátní přírodní zákoutí
Foto: STAN
Popisek: Jana Plamínková

Otec dubů se pod číslem 4 se dostal do užšího finále mezi posledních dvanáct stromů. Každý finalista byl nafocen, byla k němu vytvořena popisná karta a bude prezentován na internetu. Následně se bude konat hlasování mezi veřejností, který z finalistů je nejlepší. Během hlasování bude také dvanáct finálových stromů prezentováno formou putovní výstavy.

Jednou z možností, jak od 15. června hlasovat, je odevzdávat použité mobilní telefony do speciálních sběrných boxů. S každým odevzdaným telefonem se vyplňuje blanket, na kterém se uvádí, kterému finalistovi se mají připsat hlasy. Za odevzdaný mobilní telefon je 30 hlasů. Sběrný box bude umístěn v přízemí Škodova paláce, při odevzdávání většího množství mobilů najednou není nutné vyplňovat údaje ve formuláři ke každému mobilu zvlášť, ale stačí data zapsat hromadně pro několik mobilů najednou. Více informací o dalších možnostech hlasování je na www.stromroku.cz, kde jsou ke stažení další registrační formuláře i hlasovací archy.

„Je důležité, že prostřednictvím soutěže Strom roku můžeme ukázat Prahu jako místo, kde je také možné najít unikátní přírodní zákoutí a stromy, jejichž paměť sahá hluboko do minulosti. Bylo by hezké, kdyby Pražané podpořili Otce dubů v hlasování, třeba i prostřednictvím odevzdání svých nepoužívaných mobilních telefonů a umožnili tak jejich ekologickou likvidaci,“ uvedla radní hl. m. Prahy Jana Plamínková.

Otec dubů je nejmohutnějším dubem v aleji na hrázi rybníka Homolka v přírodní památce Milíčovský les a rybníky. Jeho stáří je asi 300 let a ve výšce 130 cm má obvod 505 cm. Vzhledem k svému věku pamatuje ještě dobu, kdy okolní krajinu tvořily převážně louky a pole, mezi nimiž se klikatily cesty lemované dubovými a třešňovými alejemi. Milíčovský háj hostil nepředstavitelné množství druhů bezobratlých, ptáků a za zdejšími druhy rostlin se sjížděli botanici z blízké Prahy. Dnes je příroda kolem dubu méně pestrá.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

16:21 Ministryně Langšádlová: Že jsem „neviditelná”?

Rekapitulace výsledků práce ministryně pro vědu, výzkum a inovace, zveřejněná na svém veřejném faceb…