Plamínková (STAN): Nová odchytová vozidla si na silnicích nespletete

27.12.2015 19:48

Radní hl. m. Prahy Jana Plamínková dnes předala Záchranné stanici pro volně žijící živočichy hl. m. Prahy dva nové odchytové vozy. Nová auta, která pracovníci stanice potřebují ke každodenním výjezdům za zraněnými živočichy po celé metropoli, nahradí dvě dosavadní nevyhovující vozidla. Jejich havarijní stav a časté poruchy již začaly v hustém pražském provozu představovat nemalé riziko pro řidiče i pro odchycená zvířata.

Plamínková (STAN): Nová odchytová vozidla si na silnicích nespletete
Foto: starostove-nezavisli.cz
Popisek: Jana Plamínková (STAN)

Nová auta Peugeot Partner v celkové hodnotě 858 000 Kč bez DPH splňují všechna předepsaná veterinární nařízení pro odchytová vozidla. „Nákup nových vozidel pro záchrannou stanici je součástí plánů hlavního města na celkovou rekonstrukci stávající stanice a vybudování moderního léčebného areálu odpovídajícího evropským standardům v péči o volně žijící živočichy,“ uvedla radní Plamínková.

Každé auto bude mít své vlastní jméno. Po Praze tak ještě letos v prosinci začne jezdit „Zrzka“ a „Hugo“. Zrzka podle chráněných veverek, které se do stanice dostávají s obvykle velmi složitými zraněními. Jejich léčba je mimořádně náročná, neboť veverky jsou velmi citlivé na jakýkoli stres. Hugo dostal své jméno podle sýce rousného, jehož stanice přijala ještě jako soví mládě, které vypadlo z hnízda a zázrakem navíc přežilo útok psa. Bohužel mu navzdory péči ošetřovatelů zůstal trvalý handicap, a tak se stal stálým obyvatelem stanice a pomocníkem při ekovýchovných programech. Ročně přijme záchranná stanice přibližně 30 sov a obvykle jde právě o nesamostatná mláďata či o pacienty se zraněním po srážce s autem. Kromě sýců se ve stanici objevují také výři velcí, kalousi ušatí, puštíci obecní či sovy pálené.

V sezóně vyjíždějí pracovníci stanice i dvacetkrát denně

„Nová odchytová vozidla si na pražských silnicích v žádném případě nespletete. Barevný potisk, jméno a výrazné fotografie každého upozorní, o jaké auto jde, a záchranná stanice i samotný smysl její existence tak budou mít příležitost dostat se do ještě širšího povědomí Pražanů,“ dodala radní.

V sezóně nejvytíženějších jarních a letních měsíců vyjíždějí pracovníci stanice do komplikovaného městského provozu i dvacetkrát denně. Dosud měli k dispozici dvě starší auta – Škodu Felicii Pick-Up a Opel Combo, obě s rokem výroby 2000, přičemž každé z nich již překonalo hranici 200 tisíc najetých kilometrů. Škodu Felicii dostala stanice od Městské policie hl. m. Prahy, která automobil vyřadila ze svého odchytového provozu, druhý vůz poskytla organizace Lesy hl. m. Prahy.

„Pražská záchranná stanice poskytuje nepřetržitou službu pro volně žijící živočichy, jejichž zranění či handicap vyžaduje odbornou lékařskou péči a dočasnou rekonvalescenci před návratem do volné přírody. Pracovníci stanice jsou denně voláni k případům zraněných živočichů, ročně jde zhruba okolo 2500 zachycených zvířat,“ upřesnil ředitel Lesů hl. m. Prahy, pod které záchranná stanice spadá, Vladimír Krchov.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.