Platforma Doleva: Čeští pravicoví europoslanci nemají s podporou amerického přístupu žádný problém!

18.07.2015 21:18

Platforma Doleva ČSSD je znepokojena hlasováním v EP o TTIP. Prohlášení platformy:

Platforma Doleva: Čeští pravicoví europoslanci nemají s podporou amerického přístupu žádný problém!
Foto: Platforma Doleva!
Popisek: Logo nové levicové platformy Doleva! vzniklé uvnitř ČSSD

Zaregistrovali jsme, že 8. července došlo v Evropském parlamentu (EP) k významnému hlasování týkající se chystané smlouvy TTIP. Doleva již několikrát vyjádřila svůj nesouhlas s navrhovaným obsahem této smlouvy, která je velmi vstřícná vůči nadnárodním a americkým společnostem, které by tak získaly snadný přístup na evropský trh za podmínek, které by znamenaly významné snížení současných přísnějších evropských standardů.

Po celé Evropské unii se i nadále podepisuje protestní petice, kterou dosud podepsalo více než 2,3 miliony občanů. Ale ani tento nesouhlas s TTIP neovlivnil hlasování europoslanců.

Nesmírně kontroverzní je arbitrážní doložka ISDS, která je pro Evropu velmi nebezpečná. Uvítali jsme, že UNCTAD (Konference OSN o obchodu a rozvoji), což je klíčový orgán Valného shromáždění OSN, vyzvala členské státy, aby takovouto doložku v rámci obchodních a investičních dohod nikdy nepodepisovaly. Jako jistou úlitbu kritikům je možné vnímat dodatek č.117, který doložku zachovává, ale snaží se jí velmi vágní terminologií poněkud zmírnit odvoláním na demokratické procesy. Tento přístup je poměrně oportunistický a stěží přijatelný, neboť doložka ISDS je silně nedemokratická a dává korporacím do rukou mocnou zbraň proti evropským vládám, a tedy proti veřejnému zájmu. Europoslanci za Zelené okamžitě navrhli alternativní dodatek č.118, který doložku ISDS jednoznačně odmítá, ale díky obratné manipulaci procedurálních postupů nebylo možné o tomto dodatku vůbec hlasovat.

Jako odpůrci dohody TTIP musíme vyvinout větší úsilí a zvýšit tak informování veřejnosti o smlouvě jako takové, a především nedovolit schválení doložky ISDS. Z hlasování vyplývá, že čeští pravicoví europoslanci nemají s podporou amerického přístupu žádný problém. Pokud jde o poslaneckou frakci Socialistů a demokratů (S&D], jejímž je ČSSD členkou, tak ze 190 europoslanců hlasovalo 181, tj 95,2%. S předloženým textem souhlasilo 116 europoslanců, tj 61%, devět, tj 4,7% , se zdrželo a 56 europoslanců, tj.29,5%, hlasovalo proti. Z europoslanců zvolených za ČSSD byl mezi nimi jediný, a to lídr naší kandidátky, Jan Keller, za což mu patří náš dík.

Jaroslav Foldyna, Jan Kavan, Lukáš Ulrych,
mluvčí Doleva ČSSD

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

23:08 Seďa (SOCDEM): Tato vláda se na své občany vykašlala a lidem neustále lže

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k navrhovaným změnám v zákoníku práce