Pleticha (ČSSD): Proměnu Tyršových sadů projednáme s občany

07.03.2015 10:30

S projektem obnovy parku Tyršovy sady se Jablonec nad Nisou hodlá ucházet o grant z výzvy Nadace Proměny. Záměr však nejprve projedná 12. března od 17 hodin v jídelně Gymnázia U Balvanu s občany města. Od nadace je možné získat příspěvek až 25 milionů korun a odbornou podporu.

Pleticha (ČSSD): Proměnu Tyršových sadů projednáme s občany
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

V projektovém záměru obnovy Tyršových sadů kromě sadových úprav a zřízení vodního prvku je nové oplocení, obnova cestní sítě včetně odkanalizování, úprava prostor u altánu pro pořádání kulturních akcí včetně elektřiny, rekonstrukce provozního objektu, odstranění WC z parku, neboť nové vznikne letos hned v sousedství při rekonstrukci otočky tramvaje, a zpřístupnění břehu Nisy i řeky samotné pro návštěvníky parku, které souvisí s odstraněním parovodu. „Rozpočet je předběžně stanovený na 28 milionů korun, neboť nadace poskytuje 90 % příspěvek, takže město se musí podílet minimálně 3 miliony korun,“ vysvětluje Iveta Habadová, vedoucí oddělení dotací jabloneckého magistrátu.

O změnách v parku se bude mluvit 12. 3. U Balvanu

Vodní nádrž a fontána zmizely z parku v létě 2012. „Město opravilo dešťovou kanalizaci a prořezalo stromy. O rok později dostal Tyršův park nové herní prvky na dětské hřiště, koše i lavičky. Na podzim téhož roku se tu za finančního přispění ministerstva vnitra v rámci prevence kriminality objevilo veřejné osvětlení. Své 120. narozeniny už park oslavil i s čerstvě natřeným altánem, v němž se odehrál opět promenádní koncert. Od roku 2014 zde nedělní odpolední koncerty probíhají v létě v rámci festivalu Město plné tónů,“ vypočítává náměstek primátora Lukáš Pleticha a zve na veřejné projednávání záměru ve čtvrtek 12. března od 17 hodin v jídelně Gymnázia U Balvanu.

Do Proměn jde „Tyršák“ už podruhé

Do stejné výzvy se Jablonec přihlásil už v roce 2011. Projekt prošel veřejným projednáváním, na němž všichni bez výjimky řekli, že chtějí park zachovat a oživit. Většina z přítomných volala po jeho prosvětlení a omlazení dřevin, napřímení cestiček, aby je bylo možné v zimě lépe udržovat, po návratu k přírodnějšímu rázu celého parku včetně jezírka a vše přizpůsobit jabloneckému klimatu.

Tyršovy sady tehdy Nadaci Proměny zaujaly. V grantové výzvě se sešlo 52 projektů z 50 měst, z nichž postoupilo 14 do dalšího kola, a Jablonec byl mezi nimi. Nadační příspěvek nakonec získaly Jiráskovy sady v Litoměřicích.  „Od té doby se v Tyršových sadech mnohé změnilo, ale přesto má park další rezervy,“ říká Pleticha a dodává: „Nyní je zde sice kvalitní osvětlení, prořezaná zeleň, citelně tu však schází například vodní prvek, který tu byl.“

Další informace

 
  • Nadace Proměny je soukromá nezisková organizace, která pomáhá proměňovat prostředí měst se zapojením veřejnosti a rozvíjí povědomí společnosti o architektuře, krajinné tvorbě a vlivu prostředí na člověka. Nabízí dva grantové programy, z nichž Jablonec se obrací na program Parky. Grantové výzvy se mohou zúčastnit města s více než 8 tisíci obyvateli či bez omezení také obvody a části větších měst. Nadace nabízí pomoc při kompletní obnově veřejného, parkově upraveného prostranství a na vybraný projekt přispěje částkou ve výši až 25 mil. Kč a odbornou podporou ve všech jeho etapách. Žádosti je možné podávat do konce března 2015.
  • Nadaci Proměny v roce 2006 založil Karel Komárek, který současně vykonává funkci předsedy správní rady nadace a je jedním z jejích hlavních dárců. Více informací na www.nadace-promeny.cz.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: mestojablonec.cz

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

8:04 Nerudová (STAN): Každý den čtu desítky komentářů, jak jsem trapná, hnusná, hloupá. Slušnost zvítězí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke komentářům v on-line prostoru.