Poc (ČSSD): Evropský parlament proti praní špinavých peněz

26.11.2016 10:00

Daňové úřady členských zemí, které si iniciativně vyměňují informace ohledně praní špinavých peněz, už nemusí být jen science fiction. Plenární shromáždění Evropského parlamentu tento týden schválilo návrh legislativy vyžadující povinnou spolupráci od roku 2018.

Poc (ČSSD): Evropský parlament proti praní špinavých peněz
Foto: archiv PP
Popisek: Pavel Poc (ČSSD)

Od skandálů Swissleaks, Luxleaks, Panama Papers a Bahamaleaks, odkrývajících v kolika případech došlo k praktikám agresivního daňového plánování a organizovaných podvodů, uplynulo mnoho vody. Přestože by se tedy mohlo zdát, že momentálně toto téma vypadlo z hledáčku evropských zákonodárců, není tomu tak.

To, že minimálně poslanci Evropského parlamentu neplánují dovolit členským státům nadále přivírat oči před nezaznamenanou cirkulací obrovských peněžních toků, potvrdilo říjnové hlasování ve Štrasburku. Pro zvýšení daňové transparentnosti hlasovala pohodlná většina.

“Už jen s ohledem na nedávné skandály je naprosto jasné, že si v boji proti daňovým únikům a s nimi spojenému praní špinavých peněz nesmíme dovolit zaujmout laxní stanovisko. Momentálně má Evropská unie na stole tak strašlivý výčet závažných problémů, globálním oteplováním začínaje, migrací a bezpečností konče, že vědomé dovolení okrádání národních rozpočtů, by bylo čiré šílenství,” komentuje výsledek hlasování europoslanec Pavel Poc.

Evropský parlament tak nastavil svým postojem poměrně vysokou laťku členským státům zasedajících v Radě a motivoval je ke zlepšení původního návrhu Evropské komise. “Je potřeba, aby se jednou pro vždy stala výměna informací v daňové oblasti nejen povinná, ale i automatická. Stejně tak je nutné odstranit zbývající překážky, které napříč Evropou až příliš často berou formu rozdílné míry přístupu daňových úřadů ke klíčovým informacím,” dodává k dokreslení současné situace Pavel Poc.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

21:03 Rozvoral (SPD): Migrační pakt EU, který odsouhlasil ministr vnitra Rakušan, zásadně odmítáme

Ve čtvrtek 18. dubna byla v Poslanecké sněmovně zahájena mimořádná schůze, svolaná na žádost opozice…