Poc (ČSSD): Tabáková směrnice po prvním kole

11.07.2013 7:45

Přes veškeré snahy tabákového průmyslu oslabit návrh Komise na snížení atraktivnosti kouření pro mladé lidi, schválil dnes výbor Evropského parlamentu pro veřejné zdraví hladce všechny zásadní body návrhu "tabákové směrnice". Pro hlasovalo padesát europoslanců, třináct hlasovalo proti a osm se zdrželo hlasování.

Poc (ČSSD): Tabáková směrnice po prvním kole
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavel Poc

Poslanci sice nepodpořili návrh na zavedení jednotného balení cigaret, přiklonili se ale k návrhu Komise, která požadovala, aby kombinovaná zdravotní varování zabírala 75 % plochy krabiček cigaret. Stejný požadavek bude platit i u obalů tabáku k ručnímu balení.

Výbor ENVI také podpořil návrh na zákaz slim cigaret, mentolových a dalších příchutí anebo přeshraničního prodeje tabákových výrobků přes internet. Elektronické cigarety, které patřily k nejvíce kontroverzním tématům nebudou zakázány, budou ale podléhat legislativě v oblasti léčivých přípravků, aby byla zajištěna jejich bezpečnost a účinnost.

"Výsledek hlasování ve výboru podle mého názoru vyplývá především z toho, že navržená opatření jsou dobře podložena výsledky studií a odborných expertíz. Při hlasování v plénu budou víc ve hře politické vlivy, stejně jako při vyjednávání konečného kompromisu později s Evropskou radou," komentuje hlasování europoslanec Pavel Poc (ČSSD).

O dnes odhlasovaném návrhu budou v září ve Štrasburku hlasovat všichni europoslanci.

Tento výsledný text pak bude vyjednávacím stanoviskem Evropského parlamentu při jednáních s Radou (ta svoje vyjednávací stanovisko schválila minulý měsíc). Evropský Parlament bude na jednáních zastupovat zpravodajka Linda McAvan a Radu, neboli členské státy, bude reprezentovat předsedající stát Litva.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

15:06 Nerudová (STAN): Pane Babiši, složku a číslo na mě určitě máte, tak se ozvěte

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k migračnímu paktu a Andreji Babišovi.