Poche (ČSSD): Varuji před zbrklým rozšiřováním EU a eskalací napětí s Ruskem

24.03.2014 13:14

Evropská unie má budoucnost, pouze pokud bude vnitřně jednotná, funkční a najde cestu smysluplné spolupráce s dalšími mocnostmi včetně Ruska a Číny.

Poche (ČSSD): Varuji před zbrklým rozšiřováním EU a eskalací napětí s Ruskem
Foto: red
Popisek: Miroslav Poche

Nezodpovědné návrhy na urychlené rozšiřování, jaký v případě Ukrajiny předvedl bez jakéhokoliv mandátu český eurokomisař Štefan Füle, jsou z pohledu Evropy sebevražedné. Ještě nebezpečnější jsou však kroky, které otevírají otázku jaderného zbrojení v Evropě. Diskusi o odstoupení od smlouvy o nešíření jaderných zbraní, která v ukrajinském parlamentu proběhla, považuji za naprosté politické šílenství.

V současné době je klíčové udržet chladnou hlavu a nepodlehnout svodům k populismu. Evropská unie se musí nyní soustředit na kroky, které jsou v zájmu její bezpečné budoucnosti, uklidnění situace a opravdové pomoci Ukrajině. Chápu, že protiruské výkřiky případně výzvy k urychlenému přijetí Ukrajiny do Evropské unie jsou dnes u někoho v módě, ale já tvrdím, že jsou nesmyslné a nebezpečné. Ukrajina se dnes zmítá v nesmírně komplikované situaci, je vnitřně rozdělená, neexistuje zde legitimní vláda vzešlá z demokratických voleb, země je velmi blízko státního bankrotu. Ukrajina dnes rozhodně nesplňuje Kodaňská kritéria, což je základní podmínka k zahájení předvstupních jednání. Jakékoliv výjimky zdůvodněné mimořádnou situací považuji za naprosto neakceptovatelné.

Je naší povinností pomoci zastavit konfrontaci s Ruskem, přispět k energetické bezpečnosti Ukrajiny a co nejrychlejšímu konání demokratických voleb. V současné atmosféře považuji za projev politického šílenství zahájení diskuse v ukrajinském parlamentu o možnosti nastartování jaderného zbrojního programu na Ukrajině. V případě, že by Ukrajina odstoupila od smlouvy o nešíření jaderných zbraní, je na místě okamžitě zastavit veškerou podporu a pomoc této zemi. Budoucnost bez jaderných zbraní je naší hlavní prioritou. Stejně tak nemůžeme měřit jedním metrem Iránu a druhým Ukrajině.

Z českého pohledu vidím navíc prioritu v zajištění bezpečnosti volyňských Čechů, pro něž musíme udělat maximum včetně jejich případného přestěhování do České republiky, pokud o to projeví zájem. Ve chvíli, kdy se staráme o zraněné z Majdanu, musíme být schopni se postarat o naše krajany, kteří se nyní na Ukrajině necítí bezpečně.

Evropa není připravena vojensky, politicky ani ekonomicky na otevřenou konfrontaci s Ruskem. V žádném případě to není v našem zájmu. Naopak je do budoucna nezbytné najít mantinely koexistence vedle Ruska, jako jednoho z partnerů EU. K tomu, aby mohla fungovat budoucí obchodní spolupráce s Ruskem, ale i dalšími mocnostmi, je nezbytné, aby Evropská unie byla vnitřně jednotná, měla jasně definovanou zahraniční a bezpečnostní politiku a byla mnohem akceschopnější. K přesnému opaku by vedlo další bezhlavé rozšiřování. Bude-li EU sahat od Atlantiku po Kazachstán, pak nebude Evropa vnitřně nikdy jednotná. Bude to nefunkční, nedemokratický moloch a žrout peněz. A naši občané, obyčejní lidé na ulicích, by nakonec takto nesmyslný, drahý a neefektivní moloch odmítli.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Miroslav Poche

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…