Pokorná Jermanová (ANO): Hodnotící kritéria pro poskytnutí dotací byla výrazně změněna

17.04.2018 6:38

Rada Středočeského kraje v pondělí 16. dubna projednala a doporučila Zastupitelstvu schválit poskytnutí dotací ze Středočeského Fondu podpory dobrovolných hasičů a složek IZS, Středočeského Humanitárního fondu, Středočeského Fondu kultury a obnovy památek a Středočeského fondu sportu, volného času a primární prevence. Na tyto fondy bylo pro letošní rok z krajského rozpočtu určeno celkem 120 milionů z krajského rozpočtu.

Pokorná Jermanová (ANO): Hodnotící kritéria pro poskytnutí dotací byla výrazně změněna
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslava Pokorná Jermanová

Koncem ledna bylo ukončeno podávání žádostí o poskytnutí dotací z Programů 2018 středočeských fondů. V průběhu února provedli pracovníci krajského úřadu kontrolu formální správnosti žádostí a vyřadili ty, které nesplňovaly požadované náležitosti. Ostatní žádosti byly postoupeny hodnotícím komisím. Po skončení hodnocení bylo sestaveno pořadí žadatelů dle průměrného bodového hodnocení od nejvyššího k nejnižšímu a v druhé úrovni podle data a času elektronického podání žádosti.

„Pro letošní rok byla výrazně změněna hodnotící kritéria pro poskytnutí dotací. Byla téměř odstraněna nebo alespoň velmi výrazně snížena možnost subjektivního hodnocení,“ zdůraznila hejtmanka Jaroslava Pokorná Jermanová (ANO 2011) s tím, že vyhodnocení bude zveřejněno. „Zavázali jsme se, že se Středočeské fondy nebudou rozdělat podle stranické knížky. Přepracovaná kritéria zvyšují objektivitu hodnocení a zveřejňování detailních výsledků hodnocení umožňuje veřejnou kontrolu. Případné připomínky přezkoumáme,“ doplnil její vyjádření náměstek pro oblast financí a evropských fondů Gabriel Kovács (ANO 2011).

„Největší převis žádostí zaznamenal, jako už každoročně, Středočeský Fond sportu, volného času a primární prevence, kde ze skoro 600 hodnocených žádostí může být uspokojeno jen 189 žádostí. Druhý největší převis žádostí byl ve Středočeském Fondu kultury a obnovy památek. Z tohoto fondu bude po schválení Zastupitelstvem uspokojeno 160 žádostí z více než 350 hodnocených,“ upřesnil náměstek Gabriel Kovács (ANO 2011).

I v obou tematických zadáních Středočeského Humanitárního fondu byly podle něho letos podány žádosti o dotace v poměrně vysokém převisu finančních prostředků. „V sociální oblasti bude moci být podpořeno 69 žádostí ze 114 hodnocených a v oblasti zdravotnictví bude podpořeno 20 žádostí ze 48 hodnocených,“ dodal G. Kovács.

Průběžně po celý rok jsou také podávány žádosti o dotace ze Středočeského Fondu hejtmana a zmírnění následků živelních katastrof a Středočeského Fondu obnovy venkova, ve kterých probíhá kontinuální výzva až do roku 2020.

Dále je zatím také stále možné žádat o dotace ze Středočeského Infrastrukturního fondu na projekty z oblasti výstavby a rekonstrukcí základních škol a vodovodů a kanalizací, které jsou primárně podpořeny ze státního rozpočtu nebo z fondů EU. Žádosti o dotace z Infrastrukturního fondu se budou podávat až do 9. května 2018 a rozhodovat o nich budou zastupitelé na svém červnovém jednání.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Karel Krejza byl položen dotaz

Naše obrana

Jak bude ČR dál podporovat Ukrajinu, když jsou naše zásoby vyčerpány (tvrdí to Černochová)? A kde se najednou vzaly finance na nákup další munice? Zajímalo by mě taky, nakolik jsme zásobeni sami pro sebe a jestli máme vůbec dost velkou armádu (asi ne, když se uvažuje o obnovení povinné vojny)? Proto...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Maříková (SPD): V4  je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

23:07 Maříková (SPD): V4 je mimořádně důležitý nástroj, který nám dává velkou sílu

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k Visegradské čtyřce.