Pokorná Jermanová (ANO): Rozpočet je pozérský a nelítostný vůči lidem

10.03.2022 16:21

Projev na 14. schůzi Poslanecké sněmovny 10. března 2022 k státnímu rozpočtu

Pokorná Jermanová (ANO): Rozpočet je pozérský a nelítostný vůči lidem
Foto: Screen ČT24
Popisek: Jaroslava Pokorná-Jermanová v ČT

Vážený pane předsedající, vážená vládo, vážené kolegyně, vážení kolegové,

nyní jednáme ve třetím čtení o státním rozpočtu, prvním rozpočtu z dílny Fialovy vlády. A musím říct, že to je špatný rozpočet, který pokud nedozná změn, určitě nepodpoříme. Škrcení výdajů totiž nedává ekonomický smysl a bude pro lidi velmi bolestivé. Ano, usiluje o smazání minimálně těch nejkřiklavějších škrtů.

Za kulturu chci, aby se do rozpočtu vrátilo celkem alespoň 900 milionů korun. Prostřednictvím pozměňovacích návrhů požaduji navíc oproti představě vlády zejména 350 milionů korun na program péče o kulturní národní památky. Sto padesát milionů korun na program na záchranu a obnovu kulturních památek. Dvě stě milionů korun pro profesionální divadla a symfonické orchestry. Padesát milionů korun na provoz příspěvkových organizací a 80 milionů korun na vybavení regionálních kulturních zařízení. A vás všechny přítomné, i ty, co jsou v předsálí, žádám o jejich podporu. Bez toho bude kultura zmírat a lidé, kteří v ní pracují, budou třít bídu nebo budou odcházet.

Nebude se investovat do důležitých kulturních stánků. Například Ostrava nebude mít na tolik potřebnou koncertní halu. Nová scéna Národního divadla nebude zrekonstruovaná. Národní knihovna přijde o peníze. Ve hře je hodně. Země, která šidí kulturu, šidí sama sebe.

Rozpočet není ani protiinflační, ani prorůstový. Je pozérský a nelítostný vůči lidem. Za dveřmi je nejhorší ekonomický strašák, jaký existuje. Stagflace, tedy kombinace růstu cen, nulového růstu mezd a vysoké nezaměstnanosti. Pro občany i stát velmi drahá a bolestivá kombinace.

Děkuji za pozornost.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

8:04 Marková (Trikolora): Akutní pomoc v nouzi je jedna věc, dělat ze sebe dojnou krávu jiná

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k chudobě a ukrajinským uprchlíkům.