Polák (ODS): Kvalita je ve zdravotnictví důležitější než kvantita

01.10.2013 10:47

Představení programové kapitoly ke zdravotnictví.

Polák (ODS): Kvalita je ve zdravotnictví důležitější než kvantita
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ilustrační foto

Musím začít tím, že ODS za zcela zásadní prioritu považuje, aby zdravotnictví bylo dlouhodobě, opakuji dlouhodobě, finančně stabilní a vyrovnané. Protože jen tak je podle nás možné dát pacientům, ale i zdravotníkům tolik potřebný klid a jistotu.

My víme, že naše zdravotnictví je dnes na špičkové úrovni. Zcela jistě je. Ale chceme-li ho tam udržet i nadále, musíme adekvátně reagovat na rozevírající se nůžky adekvátních příjmů a výdajů. To je fakt, který je třeba respektovat. Nepovažujeme za správné jen dolévat další a další peníze do neefektivního systému.

Naopak jsme přesvědčeni o tom, že je správné a nutné provést taková systémová opatření, která povedou právě k dlouhodobé finanční jistotě a stabilitě v celém tom sektoru.

Jedním z těch opatření je legislativní úprava v oblasti zdravotních pojišťoven. Kdy chceme, aby zdravotní pojišťovny měly oproti dnešnímu stavu větší možnost soutěže o klienty a měly větší možnost tvořit si vlastní síť smluvních zdravotnických zařízení. Současně chceme docílit toho, aby si každý klient, každý občan, mohl zvolit z nabídky zdravotních pojišťoven takový program, který vyhovuje jemu konkrétně. Ten systém by měl fungovat trochu podobně jako povinné ručení u aut, jinými slovy tedy pojištění, které je povinné, které musí mít v určité míře každý, ale kde je reálná možnost vybrat si z různých pojistných nabídek.

Dále bych chtěl zmínit, že jsme pro zachování regulačních poplatků, protože se osvědčily a mají skutečně smysl.  Dále budeme prosazovat navrácení možnosti si legálně, bez úplatků, bez šedé ekonomiky, připlatit za nadstandard nebo, chcete-li, to, co není hrazeno z veřejného zdravotního pojištění. Samozřejmě počítáme s možností komerčního připojištění.

Chceme klást důraz na kvalitu ve zdravotnictví. Domníváme se, že je to velmi důležité. A právě kvalita je ve zdravotnictví důležitější než kvantita. V dnešní moderní době, v 21. století, jistě není třeba mít lékaře na každém rohu. Spíše musíme mít jistotu, že budeme mít v přijatelné dojezdové vzdálenosti dobrého lékaře na dobře vybaveném stanovišti.

Dám příklad: pokud váš příbuzný, vaše maminka, babička, dostane infarkt, nepotřebuje mít nemocnici 10 km od domu, ale ze zdravotního hlediska je pro ni mnohem lepší, když ji sanitka doveze o něco dále v přijatelné vzdálenosti, ale na plně vybavené pracoviště, kde dostane přesně tu péči, kterou potřebuje.

Dalším stěžejním bodem našeho programu je důraz na zodpovědné chování pacientů. A finanční zvýhodnění těch, kteří se o své zdraví skutečně starají. Zase dám konkrétní případ a to je náš návrh na úhradu amalgámových zubních plomb. Počítáme s tím, že by fungoval asi tak, že pokud pacient pravidelně v předepsaném rozsahu v posledních 3 letech absolvoval preventivní prohlídky u svého lékaře, ten mu na další pravidelné nebo nepravidelné prohlídce objeví kaz a bude potřeba amalgámová plomba, tak mu ta plomba bude uhrazena z veřejného zdravotního pojištění. V případě, že na ty preventivní prohlídky nechodil, že je neabsolvoval, tak si to uhradí sám.

Skutečně tam není rozdíl v tom – víme, že někteří pacienti jsou nemocní tak, že to vede ke zvýšené kazivosti zubů - my neříkáme, že budeme selektovat to, kdo má kazy a kdo nemá. Ale říkáme: kdo chodil na preventivní prohlídky, kdo se o své zdraví staral, ten bude zvýhodněn.

Jako poslední z těch klíčových bodů bych vybral péči o seniory. To čem dnes hovoříme a to je zlepšení zdravotní a sociální péče. Jsme si vědomi demografického vývoje a rezerv současného systému a máme připravený program vedoucí k provázanosti zdravotní a sociální péče, protože to je skutečně velmi důležité.

Za klíčové v této oblasti považujeme zvýšení informovanosti občanů. Dnes se velmi často setkáváme se stížnostmi, že lidé nevědí, na co mají nárok, kde jim ta péče bude poskytnuta, v jakém rozsahu, co si budou doplácet. Považujeme za nutné zřídit jedno místo – jakési informační centrum – v obcích s rozšířenou působností, což máme všichni v příjemné dojezdové vzdálenosti, kde se pacient, klient, jeho rodinný příslušník dozví všechny potřebné informace z této oblasti.

MUDr. Ferdinand Polák, Ph.D.
předseda místního sdružení
zastupitel
náměstek ministra

reklama

autor: ODS

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

7:07 Ministr Bek: Školství jde správným směrem, změny teď musíme odpracovat

Jako ministr školství si vážím toho, že v domácí odborné komunitě existuje poměrně silná shoda na ro…