Polanecký (Svobodní): Účtenková loterie - institucionalizované bonzáctví v přípravě

19.02.2014 17:40

Premiér Sobotka se při své návštěvě v Bratislavě inspiroval od svého protějšku a chce zavést účtenkovou loterii, která na Slovensku již běží.

Polanecký (Svobodní): Účtenková loterie - institucionalizované bonzáctví v přípravě
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Bohuslav Sobotka

Upřímně řečeno se ani nedivím, že si tito dva socialističtí dirigenti našich životů tak notují.

Je to úplně typický příklad, kdy stát ve své neschopnosti daňové represe přenáší odpovědnost či iniciativu na občany jako spolupachatele morálního dobra. Nemorální jsou totiž všichni ti obchodníci, kteří se zcela přirozeně snaží neúměrné daňové zátěži alespoň částečně vyhnout, že …

Má to fungovat jednoduše. Sami zákazníci mají motivovat obchodníky k vydávání účtenek z registračních pokladen, aby je následně mohli přihlásit do slosování. „Nepoctivé“ obchodníky lze posléze daňově stíhat za případné nesrovnalosti. Zapojení se do této "nevinné" hry je tak tím nejlepším způsobem, jak zlikvidovat nejbližší krámek na rohu, kam si ráno chodíte kupovat rohlíky.

Tato státem prosazovaná manipulace lidmi, kterým je lhostejný její širší kontext, je o to absurdnější, že její dopad na výběr daní nelze předem předvídat a ani zpětně přesně prokázat. Hanba by mě fackovala, pokud bych se jako zákazník tohoto řízeného bonzáctví dobrovolně účastnil. Přeji tedy účtenkové loterii hodně zdaru, podobně jako v Gruzii, kde nedávno kvůli své neefektivitě zkrachovala.

Jan Polanecký
člen Svobodných

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Svobodni.cz

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

7:17 SOCDEM: Kalousek by peníze bankám radši nechal

Komentář na veřejném facebookovém profilu strany k rozhovoru Vladimíra Špidly s Miroslavem Kalouskem…