„Zavedení povinného označování země původu masa u zpracovaných potravin je dobrým krokem, naopak zachování principu dobrovolnosti správným řešením rozhodně není, informace o původu jednotlivých složek potravin totiž dobrovolně uvádí pouze zanedbatelná část výrobců a zpracovatelů. Důvěra spotřebitelů v potraviny je tak v současnosti na velmi nízké úrovni. Povinné uvádění informací o jejich původu by ji mohlo zvýšit,“ říká europoslanec Stanislav Polčák (STAN).
Z provedených průzkumů Evropské organizace na ochranu spotřebitelů vyplývá, že 70% obyvatel EU považuje za velmi důležitou informaci o zemi původu potravin, a dokonce 90% informaci o zemi původu masa. Přijetí legislativy požadované Výborem pro životní prostředí, veřejné zdraví a bezpečnost potravin (ENVI) podporují evropské i české organizace na ochranu spotřebitelů, s nimiž poslanec Polčák svůj postoj konzultoval.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.