Polčák (STAN): Evropský parlament přijal náš návrh na ukončení kšeftů se zvířaty po Evropě

13.02.2020 14:45

Evropský parlament přijal návrh europoslance hnutí STAN na sjednocení pravidel pro registraci a identifikaci psů a koček ve všech členských státech a zavedení propojených elektronických registrů domácích zvířat.

Polčák (STAN): Evropský parlament přijal náš návrh na ukončení kšeftů se zvířaty po Evropě
Foto: Daniela Černá
Popisek: Stanislav Polčák

Množírny zvířat nepředstavují jen utrpení pro zvířata, ale jsou také jedním z největších zdrojů příjmů nelegálního obchodu v EU. A toto je první krok pro vypořádání se s těmito praktikami v Evropě. Chov zvířat v zájmovém chovu, tedy domácích mazlíčků, je regulován v každém členském státě rozdílně.

„Dostáváme se do situace, kdy jsou například štěňata převážena pašeráky po tisících ze států, kde jsou chovatelské normy nastaveny volně a zvířata jsou tak levnější, do států, kde je po nich velká poptávka. Kvete tak půda pro pašeráky a černou ekonomiku. Příliš se to neví, ale nelegální obchod se zvířaty představuje třetí nejvýnosnější nelegální byznys hned po obchodu s drogami a zbraněmi,“ vysvětluje Stanislav Polčák, člen výboru pro životní prostředí.

Evropský parlament v dnešním usnesení vyzval Komisi, aby navrhla povinný systém registrace psů a koček v EU, který by byl propojený se systémem kontroly a sankcemi vůči těm, kdo falšují dokumenty pro prodej zvířat. Požaduje také jednotnou definici množíren psů a koček.

„Pokud všechny členské státy budou postihovat obcházení elektronické registrace nově narozených zvířat, lidé budou mít v konečném důsledku jistotu, že jejich domácí mazlíček netrpěl v množírně. Osud zvířat bude navíc dohledatelný, což pocítí i členské státy na svých daňových příjmech, dodává Polčák.

reklama

autor: PV

Ing. Marian Jurečka byl položen dotaz

Demokracie

Přijde vám demokratické někoho vyloučit ze strany a rozhodovat o tom bez toho, aniž by byl dotyčný na jednání pozván a měl možnost se hájit? A opravdu si myslíte, že to jak se vyjadřuje Svoboda je důvod, proč vám klesají preference? Já teda nevím, ale mě jste zklamali tím, jak nás necháváte na holi...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

6:03 Zimola (Z 2020): Aktuální starosti starosty? Obchvat města

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k obchvatu