Polčák (STAN): Reakce na terorismus musí být uvážlivá, rozhodná a důsledná

24.01.2016 21:41

Stanislav Polčák pronesl projev na půdě Evropského parlamentu k tématu teroristických útoků.

Polčák (STAN): Reakce na terorismus musí být uvážlivá, rozhodná a důsledná
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Polčák

Reakce na teroristické útoky musí být v každém případě uvážlivá, ale také rozhodná a důsledná.

Apeluji na to, abychom se předtím, než začneme zavádět nové normy, ujistili, zda nejsou postačující ta dosavadní, některé normy prostě jen nejsou uplatňovány vhodným způsobem.

Například jsem se ptal českého ministra vnitra, zda je sdílení informací mezi členskými státy na dostatečné úrovni? Dal mi řadu příkladů, kdy podle něj není, ostatně to potvrdilo opakované započítávání některých uprchlíků, jak se ukázalo z dat ag. Frontex před několika měsíci.

Nesmíme zůstat nečinní, nečinnost nahrává teroristům, kteří jsou nepřáteli demokracie, našich společností křesťansko-židovských kořenů, nečinnost a nedůslednost však také nahrává populistům a extremistům našich společností, které s teroristy pojí odsudky k liberální demokracii, ale i Evropské unii. Jsem 100% přesvědčený, že právě dnes jsme povinni na tomto místě obhajovat naši unii hodnot, jakkoli je to obtížné a jakkoli se může v krátkém čase jevit „politicky nevýhodné“.

Nepochybuji, že v delším časovém ohledu tyto hodnoty obhájíme, protože nesnášenlivost, předsudky, nenávist a terorismus nikdy svobodného člověka neporazí. Mohou nás podlomit v kolenou, ale nemohou nás zlomit, protože naše hodnoty jsou historií prověřené a osvědčené.

Našimi protivníky jsou tak nejen teroristé, ale v prioritně také populisté a extremisté našich společností.

Jak se ukázalo, populistické a extremistické politické síly v Evropě získávají finanční podporu ze strany Ruska. Podle posledních informací se tímto problémem hodlá zabývat Kongres USA. Je tak otázkou, proč mu se vší vážností nevěnují také orgány Evropské unie, případně orgány členských států. Když jsme měli potvrdit na plénu požadavek výboru AFET ve zprávě Landsbergis, aby komise předložila návrh zakazující financování politických stran členských států EU z nečlenských států Unie, tak byl plénem přijat ústní pozměňovací návrh paní Hautala, který legitimní požadavek našich kolegů z výboru AFET přeměnil do klasické nicneříkající podoby.

Jen málokdy cituji z politických projevech z Bible, ale nyní musím. „Protože jsi byl vlažný, tedy ani studený, ani horký, vyplivl jsem tě z úst.“ Našim problémem je, že jsme vlažní.

A to je můj druhý závěr: nenazýváme kroky všech populistů a extremistů uvnitř našich společností správnými jmény. Populisté a extrémisté se vzájemně potřebují, pro ně všechny je živnou půdou strach evropských společností a naše vlastní vlažnost.

Pokud jde o opatření proti populistům a extremistům, plně se ztotožňuji s mými kolegy, zejm. paní Hohlmeier, ale musíme také opravit náš minulý společný omyl, kdy jsme změkčili požadavky vůči Komisi a najít rychle cestu, jak zásadně omezit vliv ruského financování politických sil destabilizujících Evropu, protože bohužel v myslích současných představitelů  Ruska není hlavním nepřítelem ISIS, čečenští radikálové či Ukrajinci. Hlavním nepřítelem Ruska je „jednota států Evropy“. Té se bojí a tu podlamují všemi možnými způsoby.

Stanislav Polčák, europoslanec

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…