Pošarová (SPD): Co dělá Fialova vláda pro naše občany v oblasti bydlení? Opět nic

21.04.2022 13:57

Podle včerejších zpráv z médií stát předčasně, po necelých čtyřech měsících fungování, zastavil program výhodných půjček na bydlení. Protože prý došly peníze. Je to jen další ukázka neumětelství a asociálnosti pětikoaliční (ODS, TOP 09, KDU-ČSL, STAN, Piráti) vlády.

Pošarová (SPD): Co dělá Fialova vláda pro naše občany v oblasti bydlení? Opět nic
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD

Pomoc mladým rodinám s bydlením? Prostě nám došly prachy…

Stát totiž ukončil program zvýhodněných úvěrů na bydlení pro mladé manžele a rodiny (jde o projekt nazvaný „Vlastní bydlení“, který měl fungovat prostřednictvím tzv. Státního fondu podpory investic v rámci rozpočtové kapitoly Ministerstva pro místní rozvoj vedeného vrchním pirátem Ivanem Bartošem. Zdůvodnění? Předem (ve státním rozpočtu) stanovený limit finančních prostředků na celý letošní rok totiž vydržel jen do konce jeho prvního čtvrtletí.

Lidé prý letos žádali o vyšší úvěry než v minulých letech. To je tedy v době astronomicky rostoucích cen bytů, hypotečních úrokových sazeb a všech dalších základních životních potřeb opravdu „nečekané“… Manažerské dovednosti, odborné kompetence a schopnost strategického řízení jsou této vládě absolutně cizí.

SPD varovala včas. A navrhla řešení

Jelikož my v SPD jsme tento vývoj na základě studia a znalostí socioekonomických predikcí předpokládali, nemohu v této souvislosti nepřipomenout, že jsem při projednávání zákona o státním rozpočtu ve Sněmovně podala pozměňovací návrh, kterým by se objem finančních prostředků na tento program půjček navýšil o jednu miliardu korun, kterou jsem sem chtěla přesunout z naprosto zbytné a postradatelné rozpočtové položky „Příspěvky mezinárodním organizacím a peněžní dary vybraným institucím do zahraničí“. Protože v době nastupující ekonomické a sociální krize je nutné upřednostnit státní finanční pomoc českým občanům před jakýmkoli vyváděním prostředků z našeho státního rozpočtu do zahraničí.

Anketa

Zaslouží si ředitel BIS Michal Koudelka státní vyznamenání?

2%
95%
hlasovalo: 42649 lidí

Státní fond podpory investic tedy nyní veškerý příjem žádostí o půjčky na bydlení pro letošní rok zastavil z důvodu vyčerpání všech přidělených rozpočtových prostředků. Ty činily v úhrnu 700 milionů korun. A to přitom z důvodu navýšení úrokových sazeb (z jednoho na cca čtyři procenta, přičemž za každé nezletilé dítě v rodině se snižuje o 0,2 procentního bodu) počet žadatelů o tyto půjčky meziročně poklesl.

Kdyby alespoň část vládních poslanců podpořila můj pozměňovací návrh na navýšení rozpočtu programu „Vlastní bydlení“ o jednu miliardu korun, mohl fungovat minimálně do října letošního roku a pomoci tak dalším stovkám mladých pracujících rodin v jejich těžké situaci. Takto bude, čistě vinou Fialovy vlády, dostupnost bydlení (nejen) pro mladé rodiny nadále klesat.

A není se co divit. Vláda totiž pro změnu tohoto trendu nedělá absolutně nic. Naopak, ještě jej urychluje a nejen, že českým občanům nepomáhá, ale vyloženě jim škodí. Když jí to připomínáme, hystericky se vzteká a kope kolem sebe. Konkrétní příklad předčasného krachu vládního programu půjček na bydlení pro mladé rodiny ukazuje, na čí straně je pravda.

Další recept SPD

A dovolím si ještě připomenout, že naše hnutí SPD má rovněž připraven systémový projekt pomoci pracujícím rodinám tohoto typu. Jde o zvýhodněné manželské půjčky, které jsou součástí projektu „Rodina na 1.místě“. Tyto půjčky ve výši až 800 000 korun by bylo možné získat v případech, kdy alespoň jeden z manželů je plátcem daně z příjmu, tedy pracuje-li jako zaměstnanec, anebo podniká.

Splácení těchto úvěrů by se po narození prvního i druhého dítěte v rodině vždy pozastavilo na dobu čerpání tzv. rodičovské dovolené jedním z rodičů, přičemž po narození druhého dítěte by se ještě navíc odepsala polovina zbývající výše úvěru. A v případě narození třetího dítěte (za předpokladu dosavadního bezproblémového splácení) by byla povinnost splácet (zbývající) rodině zcela odpouštěna.

Doufejme, že tento program bude možné v dohledné budoucnosti realizovat v praxi. My v SPD jsme ke správě státu připraveni a disponujeme zcela konkrétními návrhy na pomoc českým občanům. Fialova vláda naopak dnes a denně prokazuje svou nepřipravenost a nekompetentnost.

Článek byl převzat z Profilu Ing. Marie Pošarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

FactChecking BETA

Faktická chyba ve zpravodajství? Pomozte nám ji opravit.

Přezkoumat
Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

6:16 Ministr Kupka: Plavební sezóna na Baťově kanále se blíží - začne už 1. května

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k Baťově kanálu.