Pošarová (SPD): Hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů v Plzeňském kraji?

22.09.2020 13:05

Očekává se, že vývoj jaderných reaktorů pokročí natolik, že k uložení, jež se dnes plánuje na rok 2065, vůbec nedojde. Začne-li se však přeci jen stavět, budu rozhodně hájit právo veta dotčených samospráv a obyvatel obcí. Dáte mi ve volbách důvěru?

Pošarová (SPD): Hlubinné úložiště vysoce radioaktivních odpadů v Plzeňském kraji?
Foto: archiv MP
Popisek: Marie Pošarová, poslankyně SPD v Plzeňském kraji

Anketa

Co podle Vás nejvíc pomáhá proti koronaviru?

25%
hlasovalo: 10197 lidí
Místo pro hlubinné úložiště se hledá podle nejlepšího podloží. Momentálně jsou pro uskladnění vysoce aktivního odpadu vybrány čtyři oblasti, Nejvíce se mluví o lokalitě Březový potok. Ta spadá do okresu Klatovy a leží v katastrech obcí Chanovice (Holkovice, Defurovy Lažany a Újezd u Chanovic). Vzhledem k očekávanému vývoji jaderných reaktorů v budoucnu však existuje reálná možnost, že k uložení, které se dnes plánuje na období někdy v roce 2065, vůbec nedojde. Kolem roku 2050 by totiž již měly být k dispozici funkční jaderné reaktory technologie 4. generace. Ty by byly stávající vysoce aktivní odpad schopny přepracovat a následně použít.

Nesmí být postaveni před hotovou věc

Být si jistá dopředu, kam a kdy konkrétně pokročí technologický vývoj v budoucnu, je samozřejmě ošidné, nelze na to spoléhat. Pokud se tedy – navzdory výše zmíněným odhadům ohledně pokroku jaderných technologií – úložiště přeci jen začne stavět, budu jako krajská politička, která se v nadcházejících říjnových volbách uchází o důvěru občanů, rozhodně zájmy samospráv a obyvatel obcí, na jejichž území stát místo pro hlubinné úložiště hledá, hájit. Hlubinné úložiště musí respektovat potřeby obcí a obyvatel v nich žijících a být umístěno s výhradním souhlasem místních samospráv.

Kdyby na mezisklad něco spadlo…

Dnes se vysoce aktivní odpad nachází v povrchových meziskladech vedle Temelína či Dukovan, což představuje větší riziko než hlubinné úložiště. Kdyby na mezisklad cokoliv „spadlo“, je zasaženo celé Česko a okolní země. Proto jsem zásadně pro to, aby se budovala hlubinná úložiště. Současná situace je totiž velice riziková a vývoj Evropy je mj. kvůli konfliktu Řecka a Turecka neodhadnutelný. Musíme si uvědomit, že pokud jsme se rozhodli využívat jaderné elektrárny, je třeba se vypořádat i s otázkou, kam uložit také odpad, který při jejich provozu vzniká.

Co může úložiště přinést obci?

Jen za průzkumné práce dostane obec roční obnos ve výši 11 až 17 miliónů korun. Vznikne navíc poptávka po pracovní síle v místě průzkumu a budování. Mluvíme o desítkách let, než by byla stavba vůbec dokončena, zmiňuje se cca 50 let. Za inkasované peníze může obec vybudovat mnoho pro dobro svých občanů. Rizikovost hlubinného dolu ohledně průsaku do spodních vod je podle Dany Drábové, předsedkyně pro Státní úřad pro jadernou bezpečnost (SÚJB), takřka vyloučena. Jsem přesvědčena, že nejlepším řešením je spolupracovat s těmi zeměmi, které jsou nejdále ve vývoji jaderných reaktorů 4. generace na přepracování již vyhořelého vysoko aktivního odpadu a na jeho znovupoužití. Z důvodu současné nízké ceny uranu se oddálil technologický vývoj těchto reaktorů. Samozřejmě, že s ubýváním uranu a vyšší poptávce po něm se ceny budou zvedat a urychlí to dokončení nových reaktorů. Veškeré alternativy, které povedou k většímu bezpečí občanů, ráda podpořím i pokud půjde o vyvinutí příslušného tlaku na vládu v Praze. SPD má v parlamentu poslance, kteří zasedají ve výborech, které se jadernou energetikou zabývají. Vládní koncepce musí být doplněna i o alternativy k hlubinnému ukládání vyhořelého paliva.

Marie Pošarová

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

11:17 Babiš (ANO): Pan prezident je prý zklamán, ale zklamáni jsme i my

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k jednání o důchodové reformě na Pražském hradě