Poslanec Fiedler: Znovu navrhuji projednání novely zákona o investičních pobídkách

23.05.2017 16:31

Projev na 57. schůzi Poslanecké sněmovny dne 23. 5. 2017

Poslanec Fiedler: Znovu navrhuji projednání novely zákona o investičních pobídkách
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Karel Fiedler

Dobré odpoledne, dámy a pánové,

já bych chtěl opětovně navrhnout na pořad této schůze předřazení bodu. Nyní je to bod číslo 195, sněmovní tisk 1074, novela zákona o investičních pobídkách, která byla předložena - jak jsem tady říkal posledně - dvěma poslanci, jednak panem poslancem a místopředsedou vlády Babišem, jednak v jiné alternativě, důslednější, kterou jsem navrhl já.

Já reaguji na to, co zaznělo, co jsem vyčetl a zaslechl v médiích, kdy pravděpodobně nebo s velkou pravděpodobností nový nebo budoucí ministr financí, kolega Ivan Pilný, okomentoval tak, že pro něj je prioritou přínos nebo dopad do státního rozpočtu a ostatní věci, které se kolem toho dějí, jsou ve druhém nebo třetím pořadí jeho zájmu.

Dovolím si odcitovat větu z důvodové zprávy předsedy hnutí ANO pana Babiše, který je autorem jedné novely. Lze předpokládat, že souhrnný negativní dopad faktického nedanění úrokových výnosů z příjmů z těchto dluhopisů za celou dobu jejich splatnosti může na dani z příjmů fyzických osob vybírané srážkou činit 13 miliard. Takže jsem zvědavý, jak dnes bude hlasovat Poslanecká sněmovna a zejména poslanecký klub ANO o návrhu, který navrhuje to, co říká jejich předseda, že budeme vybírat daně a že i kolega Pilný jak říkal, že pro něho je prioritou, jaký to má dopad do státního rozpočtu, tak já tady podle důvodové zprávy jeho stranického šéfa čtu, že to má být až 13 miliard. V tom mém návrhu, to je ten bod, který navrhuji, jsem trochu umírněnější v odhadech, říkám, že to je asi 7,5 miliard. V každém případě to vůbec nejsou malé peníze a jsem tedy velmi zvědav, jestli chcete dostát svým slovům tak, jak říkáte, že chcete vybírat daně a chcete příjmy do státního rozpočtu - a také se pozastavuji nad tím, proč tedy pan ministr Babiš podal takovýto návrh, když dnes o něm Poslanecká sněmovna ruku v ruce s klubem ANO nechce jednat a nechce ho schválit. Takže jsem velmi zvědavý, jestli platí slova, že chcete vybírat daně. Pan ministr stejně jako já - tím, že jsme ten návrh podali - pan ministr také říká, že si myslí, že ten stávající stav není správný, že by se měl změnit. Tak ho pojďme změnit. Je to velmi jednoduché. Je to devadesátka podle paragrafu 2, je to velmi jednoduchá záležitost, pokud se na tom shodneme - jako předpokládám, že shoda by tam být měla, i názorová, i všechna - tak to může být velmi rychle vyřešeno a nemusíme se dohadovat od příštího roku, jestli finanční správa má nebo nemá konat, já jsem to říkal minule, že to tady nebudu řešit, to nechám jako jinou záležitost pro rozpočtový výbor třeba, ale od příštího roku to nebude nutno řešit, protože korunové dluhopisy budou zdaněny a přínos pro státní rozpočet v řádu několika miliard bude.

Navrhuji to, pane předsedající, ještě doplním ty mé návrhy, jestli může pan předsedající poslouchat, jednak jak je na lístku návrh alternativa 1 na čtvrtek 11.00 hodin, alternativa 2 na zítřek, na středu jako druhý bod po třetích čteních a nebo alternativa 3. v pátek jako první bod po třetích čteních a smlouvě, která tam je, čili jakoby druhý pod po třetích čteních.

Děkuji.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

migrační pakt

Dobrý den, prý budete ve sněmovně jednat o migračním paktu. Znamená to, že jde ještě zvrátit jeho schválení nebo nějak zasáhnout do jeho znění? A můžete to udělat vy poslanci nebo to je záležitost jen Bruselu, kde podle toho, co jsem slyšela, ale pakt už prošel. Tak jak to s ním vlastně je? A ještě ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

10:21 Šlachta (Přísaha): Pozor, přehled korupčních kauz!

Shrnutí korupčních kauz vrcholných politiků, publikovaný na svém veřejném facebookovém profilu