Pospíšil (TOP 09): Je nepřijatelné vyhnout se sankcím převodem majetku

21.08.2022 13:15 | Ze sítí

Oznámení na facebookovém profilu o interpelaci Evropské komisi k majetku ruských oligarchů

Pospíšil (TOP 09): Je nepřijatelné vyhnout se sankcím převodem majetku
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Podal jsem interpelaci ke Komisi Evropské Unie ve věci uplatňování sankcí vůči ruským oligarchům a podporovatelům Putinova režimu. Obvykle se v souvislosti s jejich majetkem v EU mluví o bankovních kontech, přepychových letních sídlech či luxusních jachtách. Příliš se ale neví, že se do něj řadí i drahá zvířata, jako jsou plemenní koně či šelmy chované jako domácí mazlíčci. Hodnota těchto zvířat může začínat na desítkách tisíc a končit i na miliónových hodnotách.

Anketa

Půjdete volit do Senátu?

hlasovalo: 14906 lidí

Jeden takový případ, kdy majetkové operace související se sankcemi zasáhly do života zvířete byl popsán i v Česku. Kůň Dux Scholar ustájený dlouhá léta v Česku, který slavil úspěchy na dostihových závodištích a posléze i jako plemenný hřebec, byl totiž původně majetkem čečenského prezidenta Ramzana Kadyrova, který jej však těsně před svým zařazením na sankční seznam EU v červenci 2014 (v souvislosti s ruskou anexí Krymu) převedl na svého blízkého spolupracovníka a rádce v oblasti koní Saida Šaptukajeva. Tomu kůň patří dodnes.

Vzhledem k tomu, že Said Šaptukajev na sankčním seznamu EU nefiguruje, mohl být kůň podle informací z médií v uplynulých dnech exportován z Česka. Podle dřívějších zpráv nejspíše směřoval do Ruské federace.

Případ považuji za skandální a dotazuji se proto Komise, co podniká proti tomu, aby k němu a jemu podobným nedocházelo. Považuji za nepřijatelné, aby bylo možné vyhnout se sankcím účelovým převodem majetku na jinou osobu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

10:04 Ministr Blažek: Snížení rizika zpronevěry peněz z advokátní úschovy

Ministerstvo spravedlnosti aktuálně diskutuje opatření ke snížení rizika zpronevěry peněz z advokátn…