Pospíšil (TOP 09): Životy hospodářských zvířat jsou bagatelizovány a stavěny na okraj politického zájmu

02.10.2023 19:20 | Ze sítí

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu ke Světovému dni hospodářských zvířat

Pospíšil (TOP 09): Životy hospodářských zvířat jsou bagatelizovány a stavěny na okraj politického zájmu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jiří Pospíšil

Na dnešní den připadá Světový den hospodářských zvířat. Byl ustanoven jako pietní připomínka životů miliard zvířat chovaných v podmínkách průmyslových velkochovů a následně porážených na jatkách.

Životy hospodářských zvířat jsou často bagatelizovány a stavěny na okraj politického zájmu a jejich zdraví ustupuje zájmům obrovského agrobyznysu. I proto jsem se jako jeden z prvních signatářů evropské občanské iniciativy požadující ukončení klecových chovů zvířat v Evropě, v pátek obrátil na komisařku Věru Jourovou. Požádal jsem ji, aby využila svých pravomocí a podpořila splnění závazku Evropské komise v podobě co nejdřívějšího předložení legislativního návrhu na zákaz klecových velkochovů v EU.

Za jediný rok se pod tuto petici podařilo shromáždit téměř 1,4 milionu ověřených podpisů z celé EU. Bezmála 50 tisíc těchto podpisů připojili občané a občanky České republiky. To je nejen neuvěřitelně vysoký počet občanů EU, kteří jasně vyjádřili svůj názor na klecové chovy, ale pro mne jako evropského politika je to i nesmírně zavazující. Takto silný hlas občanské společnosti nesmíme ignorovat!

Komise měla představit návrh na zákaz klecí v rámci revize legislativy týkající se welfare zvířat, ale bohužel nic nenasvědčuje tomu, že to udělá. Závazek nezmínila ani předsedkyně Komise Ursula von der Leyen ve svém výročním projevu ke stavu Unie a na rozdíl od loňského roku není ani obsažen v Prohlášení o záměru 2023, který Komise již rovněž zveřejnila…

Domnívám se, že nevyslyšení takto silného hlasu občanské společnosti by kromě velkého zklamání, mohlo u Evropanů vyvolat pocit nedůvěry v demokratické hodnoty EU a je nutné, aby každý z nás evropských politiků a všechny výkonné orgány EU učinili vše pro to, aby tato nedůvěra v Evropanech nevznikla, proto jsem se v tomto duchu obrátil na komisařku pro hodnoty a transparentnost, paní Věru Jourovou. O dalším posunu Vás budu informovat.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

22:01 Hřib (Piráti): V investicích do infrastruktury pro cyklisty pokračujeme

Informace na svém veřejném facebookovém profilu k dalším investicím do infrastruktury pro cyklisty v…