Potměšilová (TOP 09): Podpořme výchovný a vzdělávací styl učitele ve třídě plné individualit

08.08.2016 16:30

Téměř denně čteme diskuze o stavu českého školství. Skloňují se pojmy jako inkluze, platy učitelů, administrativní zátěž, školní vzdělávací plány, jednotné přijímací zkoušky, pravomoci ředitelů škol … Méně si ale ve školství všímáme učitele, jeho osobnosti, individuality. Většina výše uvedeného vyžaduje flexibilitu samotných pedagogů. Stále častěji pracují s třídami, jež jsou rozrůzněné nastavením a možnostmi jednotlivých žáků. Ti pocházející z různých sociálních prostředí, mají rozličnou motivaci, návyky, často různé zdravotní handicapy.

Potměšilová (TOP 09): Podpořme výchovný a vzdělávací styl učitele ve třídě plné individualit
Foto: TOP 09
Popisek: TOP 09

Společné vzdělávání klade veliké nároky na to, jak jsou s to učitelé individualizovat výuku a jakým stylem žáky vedou. V každodenní práci se někdy příliš silně zaměřují na dosažení stanovených výstupů, na výkon, řeší skluz oproti tematickému plánu apod. Občas kvůli tomu zapomínají na procesy a vztahy, jež mladého člověka výrazně formují. Dlouholetá praxe ve školství mi potvrdila, že svým vystupováním ve škole, komunikací, vedením a příkladem chování mohu velmi silně žáky ovlivňovat. V kladném i záporném slova smyslu. Promítá se to už v době školní docházky, následně i do profesního a osobního života jednice. V dnešní rychle se rozvíjející společnosti plné technických vymožeností, které jsou rozšířené i ve školství, se ztrácí přirozená autorita učitelů vyplývající z přímé komunikace a diskuze se žáky či studenty.

V souladu s dlouhodobými záměry vzdělávání a rozvoje vzdělávací soustavy prosadím projekty rozvoje vzdělávacího a výchovného stylu učitelů bez ohledu na aprobaci formou vypsaných dotačních programů, které budou určeny základním a středním školám poskytujícím vzdělávání na území Jihomoravského kraje. Cílem je zkvalitnění a profesionalizace práce učitelů a škol cestou otevřené a rovnocenné komunikace mezi učitelem a žákem, hledání možnosti individualizace výuky, podpory rozvoje pedagogických kompetencí v oblasti výchovného stylu učitele, ale i stylů učení žáků.

Mám připravený projekt s názvem „Podpora vzdělávacího a výchovného stylu učitele ve třídě plné individualit“, je realizovatelný a mohl by mnohé pedagogy a školy obohatit. 

Autorka je starostka města Hustopeče a kandidátka do krajských voleb.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

věcná diskuze

Dobrý den, máte dojem, že se na půdě Sněmovny odehrává věcná diskuze? Já mám spíš dojem, že koalice ani diskutovat nechce, že si je jistá svou většinou a naopak opozice obstruuje (většinou až moc), aby se zviditelnila. Nějaký smysluplný dialog mezi vládou a opozicí nevidím a myslím, že je chyba na o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

23:08 Vondráček (ANO): Kolik návrhů opozice bylo projednáno od začátku volebního období?

Projev na 103. schůzi Poslanecké sněmovny 21. května 2024 k zákonu o zemských znacích a vlajkách