Europoslanci sice schválili v polovině dubna 2019 směrnici, která má chránit spotřebitele před zavádějícími a nekalými praktikami zejména v online prostředí. Právní úprava se také věnuje dvojí kvalitě výrobků, ale bohužel nevede k jejímu definitivnímu zákazu, jak požadoval pozměňovací návrh. Ten schválen nebyl, což kritizovala řada českých europoslanců, předseda vlády A.Babiš i ministr zemědělství M.Toman. Je povzbuzující zprávou pro české spotřebitele, že se problematikou dvojí kvality potravin bude zabývat v nejbližší době vláda v chystané novele o potravinách. V zákonu by mělo přibýt ustanovení, podle kterého bude na český trh zakázáno uvádět potraviny označené totožně jako potraviny uváděné na trh v jiném členském státě, ač budou mít odlišné složení nebo vlastnosti. Hrozit by za to měla pokuta až 50 milionů korun.
Zatím jsem neměl možnost se seznámit s tímto návrhem zákona, který doufám pomůže řešit dvojí kvalitu potravinářských výrobků, které produkuji hlavně nadnárodní společnosti. Mám však obavu, že tento zákon již zapomíná na drogistické výrobky, mezi které patří např. prací prášky a čisticí prostředky. Kdo jezdí do Německa na nákupy, tak mi potvrdí, že kromě vyšší kvality potravin v podobě např. vyššího podílu rajčat u kečupů, vyššího podílu rybího masa, vyššího podílu masa v konzervách, či jiného složení nealkoholických nápojů či některých cukrovinek nadnárodních firem, je i běžné se setkat s jiným složením pracích prášků. Pocity z minulých let, že německé prášky nadnárodní společnosti perou lépe, než prodávané pod stejnou značkou v ČR se změnili v jistotu, když před asi 2 lety provedla Vysoká škola chemicko-technologická v Praze rozbor pracích prášků. Německé prací prášky měly více aktivních látek a ty české zase více plniva, takže ty německé praly o 20% více než české.

Tento článek je uzamčen
Článek mohou odemknout uživatelé s odpovídajícím placeným předplatným, nebo přihlášení uživatelé za Prémiové body PLPřidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.
autor: PV