Pourová (ANO): Má hradecká městská policie dost prostoru být ochráncem a preventistou?

01.09.2018 19:03

Hradec není žádný Brooklyn. Ba naopak. Patří stále k nejbezpečnějším městům v republice. Kriminalita je tu na nižší úrovni, i když drobné či větší výtržnosti potkáváme každodenně, často i v souvislosti s velkými akcemi.

Pourová (ANO): Má hradecká městská policie dost prostoru být ochráncem a preventistou?
Foto: anobudelip.cz
Popisek: ANO

Nevymizeli ani tzv. „šmejdi“, kteří jsou orientováni hlavně na starší spoluobčany, ani jiné nabídky „skvělých služeb“, které si nikdo nevyžádal. Poškození zaparkovaných automobilů už raději ani nikam nehlásíme, protože je to jen ztráta času. Pokud jsou naši sousedé více hluční, než je obvyklé, raději se schováme ve svém bytě. Nepořádek po neukázněných pejskařích překročíme…

Víme ale, co jako město od své městské policie chceme? Většina z nás se určitě chce cítit bezpečně. Kde je bezpečno, tam jsme více doma, tam se zvyšuje kvalita života. A k tomu by se pro každý kout krásně hodil bdící policista, který tu je, aby pomáhal a chránil – někdy i tak, že uplatní nějaké represe vůči těm, kdo si nedají říct po dobrém. Byl by viděn na pochůzkách po ulicích i v parcích, byl by tu na radu i praktickou akci, noční výtržníci by si nedovolili být tak bujaří, lidé by se s odpadky raději trefili do košů, pejskaři by si méně zapomínali pytlíky, toxikomani by se obloukem vyhýbali dětským lokalitám, za okenními tabulkami by se upustilo od domácího násilí, policista – parťák by znal slabá místa svého území… Byl by prostě tam, kde ho lidé nejvíc potřebují.

Naše městská policie sídlí nedaleko mého bydliště, na Slezském předměstí. Už si ale ani nevzpomenu, kdy jsem její příslušníky někde potkala. Město totiž povolalo městskou policii, aby poskytovala servis ISP při řešení odtahů špatně zaparkovaných aut. Parkovací systém ve městě je již sám o sobě noční můrou jeho obyvatel i návštěvníků a krom toho blokuje z velké části i městské policisty a ubírá jim kapacitu pro jinou práci.

Chceme to skutečně právě takhle? Neměla by mít městská policie šanci být nejen represivním orgánem, ale také preventistou a parťákem? Neměla by nabízet pomoc v místě, kde ji lidé nejvíc potřebují? Rezignovali jsme na osobní kontakt při pochůzkové činnosti strážníků a budeme spoléhat jen na městské kamery, u jejichž monitorů snad někdo bdí? Je čas nastavit nová pravidla.

JUDr. Věra Pourová, členka Hnutí ANO 2011, dvojka na kandidátce HK pro komunální volby 2018

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

13:04 Kolář (TOP 09): Je třeba odvaha. Prázdná ruská škola v Bubenči. Využít pro studenty

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k prostorám ruské školy v Bubenči.