Představitelé ČSSD se v Lidovém domě setkali s čínskou delegací

05.12.2014 11:08

V sídle České strany sociálně demokratické dnes předseda ČSSD Bohuslav Sobotka a další představitelé sociální demokracie přijali čínskou delegaci vedenou ministrem mezinárodního oddělení CPC a místopředsedou Čínského lidového politického poradního shromáždění Wang Jiarui. Předmětem jednání byla vzájemná spolupráce obou stran ve všech oblastech spolupráce mezi Českou republikou a Čínskou lidovou republikou.

Představitelé ČSSD se v Lidovém domě setkali s čínskou delegací
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

Předseda ČSSD představil priority ČSSD ve vládě České republiky, ke kterým patří přímé letecké spojení mezi oběma zeměmi, podpora a rozvoj turistiky, vytvoření společných česko-čínských technologických zón v Moravskoslezském kraji i v ČLR. Za budoucnost spolupráce obou zemí považuje  spolupráci ve vědě, výzkumu a technologiích a ve vzdělávání.

Jednoznačnou prioritou pro sociální demokracii je podpora zavedení přímého leteckého spojení mezi Prahou a Šanghají, jako mostu pro turisty a podnikatele. Nárůst počtu čínských turistů v Praze přesáhl 33% a po nedávném podpisu Memoranda o spolupráci obou zemí v cestovním ruchu obě strany vidí další potenciál pro prohloubení turistické výměny.

Dalším klíčovým projektem představeným lídrem sociální demokracie je vytvoření ekonomické a technologické zóny, kterou chce sociální demokracie a její představitelé ve vedení Moravskoslezského kraje připravit v úzké spolupráci s čínskou stranou. Přijetí se proto zúčastnil i hejtman kraje a krajský předseda ČSSD Miroslav Novák.

V Moravskoslezském kraji již existuje silná regionální spolupráce s partnerským krajem Jiangsu, spolupráce Ostravy s nejvýznamnějšími městy Jiangsu Nanjingem a Suzhou, s hospodářskou komorou, univerzitami a ČSSD maximálně podporuje myšlenku, aby se z tohoto projektu stal modelový projekt česko-čínské spolupráce.

Předseda ČSSD také informoval čínskou stranu o podpoře spolupráce mezi Evropskou unií a Čínou v rámci strategického partnerství a rozvoji projektů ČR ve formátů 16 zemí SVE a Číny.

Představitelé obou stran si také vyměnili informace o prioritách při reformách svých zemí. Tématem například byl boj proti korupci, ochrana životního prostředí nebo budování právního státu.

ČSSD také svým čínským hostům představila svou více než 130letou historii, založenou na hodnotách svobody, solidarity a spravedlnosti. Obě strany se shodly na potřebě vedení širokého a pravidelného  dialogu. V konstruktivním dialogu chtějí obě strany hledat porozumění nejen v tématech, kde se jednoznačně shodují, ale i v tématech, kde se naše kultury, hodnoty a názory liší.

Mezi oběma stranami byla navázána i spolupráce i v oblasti think-thanků obou stran. Na půdě Masarykovy demokratické akademie (MDA) tak bude uspořádán seminář o strategické spolupráci mezi EU a Čínou, SVE a Čínou a ČR a Čínou.

Tématem dalšího semináře budou oblast mezikulturního dialogu se zahrnutím témat, jako jsou práva hospodářská, sociální, kulturní a politická, a také oblast lidských práv. Obě strany mají zájem pozvat k otevřené diskusi také svoje evropské partnery, představitele všech parlamentních politických stran a nevládních organizací.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: ČSSD

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…