Premiér Babiš: České dráhy neřídím

05.03.2020 17:56

Odpověď na interpelaci Jiřího Valenty na 41. schůzi Poslanecké sněmovny 5. března 2020 ve věci odvolání ministra dopravy Vladimíra Kremlíka.

Premiér Babiš: České dráhy neřídím
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Já jsem s panem Kremlíkem spolupracoval na Ministerstvu financí. On byl vlastně pravá ruka paní Arajmu na Úřadu pro zastupování státu ve věcech majetkových. A pan Kremlík teď dává strašně moc rozhovorů. Já bych vám doporučoval ho sledovat na sociálních sítích, já to jen slyším, myslím, že si potřebuje odpočinout, že je asi přepracovaný. A samozřejmě je to nesmysl. Já neřídím České dráhy. Nikdy jsem je neřídil. Ale s dovolením, přece se můžu zeptat, když se na mě obracejí občané nebo firmy, když něco nefunguje. A to se můžu zeptat i na Českou poštu nebo zítra ráno v 7 hodin jdu na ŘSD a strávím tam dvě hodiny. A proč bych to nemohl dělat? A střet zájmů - to je samozřejmě nesmysl.

Takže České dráhy byly vždycky předmětem, že si tradiční strany tam rozdělovaly ta místa, vždycky tam byli nějací poslanci, teď tam nejsou. A já nevím, generální ředitel Českých drah, jestli je to nominace pana Kremlíka. Nebo pan Kremlík si tam dal pana Kysilku. Pan Kysilka je dneska šéf dozorčí rady. Pan Kysilka byl v České exportní bance. Renomovaný bankéř, takže můžete se ho zeptat, rozhodně do toho nezasahuju. Je to nesmysl.

A pana Kremlíka jsem odvolal z toho důvodu, že jsem se dozvěděl z médií o té zakázce na elektronický prodej dálničních známek za 401 mil. A okamžitě začala kritika. Já jsem vůbec o ní nevěděl, nikdo nás neinformoval, vláda o tom nevěděla. A já jsem čekal, že pan ministr, bývalý ministr, okamžitě odvolá pana i ty podřízené, jeho náměstka, kterého jsem vyzval, ale který tam měl nějaký vztah, nebo tu paní, která měla taky nějaký vztah. Nebo šéfku IT, která tam dala zakázku za dva miliony manželovi, kterého nakonec nám někdo dopravil jako experta. Takže to neudělal a já jsem ho několikrát k tomu vyzval, aby zkrátka tu zakázku zrušil. A on to odmítal. Takže proto nakonec tím, že vlastně si to dostatečně neprověřil tu zakázku, tak to dopadlo, jak to dopadlo. Mně je to líto. Pan Kremlík pro mne byl dobrý úředník, který na ÚZSVM vždycky mi dal odpověď, rychle, fungovali jsme. Nikdy nebyl politik, je to státní úředník, je tam dlouho ve státní správě. A v podstatě fungoval manažersky dobře, vůči němu nemám žádné výčitky. Ale zkrátka nebylo možné, nebylo možné, když ze všech stran byla ta zakázka oprávněně kritizována a on místo toho, aby vyměnil úředníky, i když to je těžké, pod státní službou, ale měl to udělat, tak zkrátka s tou zakázkou souhlasil.
A potom jsme vypadali jak pitomci, když tady někdo organizoval Hackathon a dneska je ta zakázka, pokud vím, znovu vypsána a vyjde to na 128 milionů, takže 400, 128, takže ušetříme 273 miliony. Ušetříme. A bylo to jasné, protože neměl být ani call centrum, ani ten eshop v režimu, a to jsme ještě zabránili další zakázce vlastně na ta distribuční místa. Takže jednoznačně úředníci pochybili a pan ministr místo toho, aby je popravil, tak je kryl. A potom jsem to musel udělat, protože zkrátka už to bylo neudržitelné.

Takže já se divím, že dává tolik rozhovorů ke všemu možnému, píše knížky, zpívá a nevím, co všechno dělá, ale říkám vám, že to je nesmysl. A České dráhy nechci řídit, nikdy jsem neřídil. Já se samozřejmě starám o ty státní podniky, protože já jsem dal na Ministerstvu financí ty podniky do pořádku. Když se z letiště ukradly 4 miliardy za pozemky, když tam generál dostal 300 milionů odměnu, ano, a když samozřejmě si z toho dělali byznys naši předchůdci, tak dneska ty státní firmy jako Mero, Čepro, Letiště nám dávají miliardové dividendy. A máme plno podniků, které nejsou v dobrém stavu jako Česká pošta a ty České dráhy taky určitě mají, kolik desítek miliard v Českých drahách se rozkradlo v minulosti? Proč se o to nezajímáte?

***

Ještě jednou. Pan Kremlík už není za ANO. On obsadil ministerský post za ANO. Nikdy v ANO nebyl, on skončil, my s ním nemáme nic společného. On má různá vyjádření ke všem možným záležitostem, vy to dobře víte. Já jenom apeluji na to, že generální ředitel Nebeský je bývalý náměstek paní ministryně Dostálové. Je to specialista na digitalizaci, na IT, ano a já jsem ho taky přizval na konzultaci ohledně digitalizace a rekodifikace stavebního práva, takže nevím, proč bych to nemohl udělat. A já tady nebudu dělat nějaké konfrontace. Já myslím, že těch věcí, které odzněly od pana Kremlíka, je strašně moc, které se ukázaly, že jsou zmatečné, a samozřejmě dneska kyperská firma Seznam Zprávy, majitel které tady neplatí daně, ale zaparkoval si to na Kypr, tak si ho zprivatizovala a ten kvazi úplatek já jsem se dozvěděl z médií. A potom se mě ptal ten známý reportér, který dostal paní Jourovou na základě lží do vězení, jestli jsem podal trestní oznámení. On měl podat. Ale on ho nepodal. Tak místo toho, aby kontaktoval policii, tak si hrál na kovboje. Ono si to tak dělá, ty Seznam Zprávy. To jsou do Švýcarska. Poruší švýcarské zákony, natáčejí mého syna, lžou od rán do večera, stále, i na základě různých informací od pana Kremlíka. A do Špindlu, proč tam nezavolali tu policii? A podal ten reportér trestní oznámení na ten kvazi úplatek? Takže prosím vás, těch nesmyslů, které jsou v prostoru teď je strašně moc a já vám znovu říkám, že České dráhy neřídím...

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

23:08 DSZ - ZA PRÁVA ZVÍŘAT: První desítka kandidátů do nadcházejících eurovoleb

Demokratická strana zelených - ZA PRÁVA ZVÍŘAT představila první desítku svých kandidátů do eurovole…