Premiér Babiš: Čeští občané vracející se z Itálie musí do karantény

06.03.2020 19:30

Všichni čeští občané, kteří se vracejí z pobytu v Itálii, budou muset strávit dva týdny po návratu v karanténě. Na základě aktuálního vývoje šíření nákazy koronavirem Sars-CoV-2 vydalo příslušné zákonné opatření Ministerstvo zdravotnictví. Na tomto řešení se v pátek 6. března 2020 shodli členové vlády s hejtmany na jednání ve Strakově akademii.

Premiér Babiš: Čeští občané vracející se z Itálie musí do karantény
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: Andrej Babiš

Lidé s trvalým pobytem v České republice, kteří se vracejí z Itálie, mají s platností od soboty 7. března 2020 povinnost se bezprostředně po návratu do České republiky nahlásit u svého praktického lékaře, a to telefonicky nebo jiným vzdáleným způsobem bez osobního kontaktu. Praktičtí lékaři mají za povinnost rozhodnout o karanténě, a to na dva týdny. Na základě zákona o ochraně veřejného zdraví vydal toto zákonné opatření, platné do odvolání, ministr zdravotnictví Adam Vojtěch.

Lidé, kteří se budou cítit zdraví a budou chtít v dnech karantény dál pracovat, mohou požádat zaměstnavatele o přidělení práce z domova. Premiér Andrej Babiš zaměstnavatele vyzval, aby v této mimořádné situaci zaměstnancům vycházeli vstříc. Na tomto opatření se shodli přítomní členové vlády na jednání s hlavní hygieničkou a zástupci krajských samospráv.

„Vyhodnotili jsme situaci a dohodli jsme se na tomto opatření vzhledem k výraznému rozšíření onemocnění Covid-19 na území Itálie, kde jsou asi čtyři tisíce případů, a vzhledem ke skutečnosti, že dominantní počet nakažených osob v České republice se nakazil při pobytu na území Itálie,“ uvedl premiér Andrej Babiš. V současnosti v Itálii podle dostupných informací pobývá okolo 16 500 českých občanů.

„Karanténou se rozumí především oddělení zdravé osoby od ostatních osob s cílem zabránit přenosu infekčního onemocnění v období, kdy by se toto onemocnění mohlo šířit. Za porušení karantény hrozí ze zákona o ochraně veřejného zdraví pokuta až tři miliony korun,“ upřesnil premiér Babiš. Pokud se prokáže výskyt nemoci, má praktický lékař právo karanténu prodloužit o dalších 14 dnů. Osoby v karanténě mají nárok na nemocenskou.

Stát také nechá prostřednictvím České pošty rozdistribuovat informační letáky do 4,7 milionu domácností a vláda připraví podmínky, aby bylo možné refundovat zaměstnavatelům ztráty způsobené v souvislosti s vyhlášenými mimořádnými opatřeními prostřednictvím Českomoravské záruční a rozvojové banky. Zároveň spustí i informační spoty v celostátní televizi.

S krajskými hejtmany se zástupci vlády domluvili na konkrétnějších způsobech vzájemné komunikace, například formou videokonferencí, a probrali i otázku vládou nařízeného centrálního nákupu respirátorů a dezinfekčních prostředků prostřednictvím Ministerstva zdravotnictví a jejich následné distribuce.

Aktuální situaci projedná v pondělí ráno opět na mimořádném jednání Bezpečnostní rada státu, kterou premiér Babiš svolal.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

koronavirus

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

18:14 Dostál (Stačilo!): Kurdové už to ví, Ukrajinci na to přicházejí. Nás to zatím stojí „jenom" peníze

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k návštěvě premiéra Fialy v Bílém domě.