Premiér Babiš: Digitalizace je naší prioritou. Zákon o právu na digitální služby je další krok

27.03.2019 17:13

Jednou z priorit současné vlády je digitalizace a Zákon o právu na digitální služby, který v současné době míří do prvního v Poslanecké sněmovně, legislativně ukotví právo občanů komunikovat s úřady digitálně.

Premiér Babiš: Digitalizace je naší prioritou. Zákon o právu na digitální služby je další krok
Foto: Hans Štembera
Popisek: Premiér Andrej Babiš

„Veřejná správa se tak úplně promění. Nová legislativa podpoří online komunikaci se státem a zároveň umožní sdílení dat napříč veřejnou správou, takže občané už nebudou muset dokládat stále ty samé dokumenty a vyplňovat ty samá data pořád dokola,“ říká vládní zmocněnec pro IT a digitalizaci Vladimír Dzurilla.

Premiér Andrej Babiš a od nástupu do své funkce prosazuje, aby občané mohli využívat veškeré služby státu v digitální podobě. Právě proto byl jmenován zmocněnec vlády pro digitalizaci, který mimo jiné začal okamžitě pracovat na zákonu o právu občanů na digitální služby.

Jde o soubor předpisů, na jejichž přípravě spolupracoval vládní zmocněnec s poslanci a zákonodárci napříč politickým spektrem i s komerčním sektorem. Výsledkem bude pro každého právo na volbu – pokud bude chtít komunikovat se státem elektronicky, bude mít možnost vše vyřídit přes internet.

„Digitalizace státu je naší prioritou. Zákon o právu na digitální služby je další z velmi důležitých kroků v této agendě. Jde o zákon, který by měl občanům zjednodušit život, ale zároveň dává vládě závazek. A to do 12 měsíců ode dne účinnosti zveřejnit katalog agend a do čtyř let je uvést k životu. Pokud občan nedostane službu v elektronické podobě, může ji po úřadech vymáhat soudně,“ řekl předseda vlády Andrej Babiš.

Zákon o právu na digitální služby má podporu všech poslaneckých klubů. Měl by tvořit jeden ze základních kamenů v budoucím vztahu občan-stát a počítá s tím, že vznikne propojený datový fond, ze kterého budou úřady moci získat na základě zákonného oprávnění nebo souhlasu klienta potřebné údaje. Aby byl proces digitalizace úspěšný, jsou nutné ještě další předpisy, které se připravují na Ministerstvu vnitra. Ty by měly občanům zajistit komfort, firmám zjednodušit podnikání a komplexně snížit byrokracii. 

reklama

autor: PV

Ing. Miroslav Balatka byl položen dotaz

Můžete definovat, co je dezinformace?

Všichni o nich mluví, ale co to přesně je? Třeba za covidu jsme byly svědky toho, jak se měnilo, co je pravda a co dezinformace

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

10:04 Rozvoral (SPD): Hnutí SPD si zvolilo své vedení a je připravené uspět ve všech volbách

V sobotu 13. dubna 2024 proběhla v Praze již XI. celostátní konference hnutí SPD, na které si její d…