Premiér Babiš: Dnes jsme začali s institucionálními otázkami

18.10.2019 20:04

Premiér Babiš jednal na Evropské radě o rozšiřování i rozpočtu EU.

Premiér Babiš: Dnes jsme začali s institucionálními otázkami
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš při rozhovoru pro PL

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš pokračoval v jednání s představiteli členských států v rámci zasedání Evropské rady. Během čtvrteční pracovní večeře lídři diskutovali o rozšíření EU a vnějších vztazích. Následně v pátek 18. října 2019 projednávali témata víceletého finančního rámce EU a institucionálních otázek.

Hlavy států a předsedové vlád po nalezení dohody ohledně vystoupení Spojeného království z EU pokračovali během čtvrtečního programu Evropské rady diskusí o rozšíření EU.

Premiér Babiš jasně vyjádřil podporu otevření přístupových jednání se Severní Makedonií a Albánií. Před summitem zaslali premiéři V4 (České republiky, Slovenska, Maďarska a Polska) dopis všem členským státům, kde jasně vyjádřili politování nad přetrvávající blokací ze strany některých států. Otevření těchto jednání je důležité pro budoucnost celého regionu západního Balkánu. Evropská rada se k tomuto tématu vrátí na příštích jednáních.

„Jsem velice zklamaný z té diskuse, protože jsme to řešili už podruhé a byly tam jasné přísliby. Bohužel jsme nedosáhli konsensu, takže nebylo přijato žádné písemné rozhodnutí a vrátíme se k tomu na nějaké příští Evropské radě,“ řekl premiér Babiš po čtvrtečním jednání Evropské rady.

V rámci vnějších vztahů hlavy států a předsedové vlád diskutovali o situaci v Sýrii a turecké vojenské intervenci.

„Nově došlo k dohodě mezi Spojenými státy a Tureckem o pozastavení vojenských akcí. My jsme potvrdili stanovisko ministrů zahraničních věcí. Vyzvali jsme Turecko k ukončení všech vojenských akcí a samozřejmě jsme mluvili o pozastavení dodávek zbraní. Vyjádřili jsme zároveň solidaritu s Kyperským státem ve věci nezákonných těžebních aktivit Turecka ve výsostných vodách této země. Deklarace ministrů zahraničních věcí mluví o tom, že zastavení dodávek zbraní je v kompetenci jednotlivých členských států,“ zhodnotil český premiér jednání Evropské rady o Turecku.

Na summitu EU lídři řešili také institucionální otázky. Nově zvolená předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová představila priority budoucí Komise. Evropská rada zároveň formálně schválila Christine Legardeovou na post prezidentky Evropské centrální banky.

„Dnes jsme začali s institucionálními otázkami. Po finském premiérovi, jehož země má nyní předsednictví, mluvila budoucí předsedkyně Evropské komise Ursula von der Leyenová. Doufejme, že od 1. prosince již bude v úřadě. Její priority se týkají zejména bezpečnosti, evropských hodnot, právního státu, hybridních hrozeb a klimatu. Já jsem vystoupil a hovořil jsem zejména o vnitřním trhu. Samozřejmě vnímáme ochlazení světových ekonomik. Vyzval jsem Evropskou komisi, aby se tomu věnovala. Pro české podnikatele je v tomto ohledu řada překážek zejména v oblasti služeb,“ uvedl předseda české vlády.

Andrej Babiš debatoval v pátek s ostatními představiteli členských států o víceletém finančním rámci, sedmiletém rozpočtu Evropské unie po roce 2020. Premiér bránil priority České republiky, kterými jsou dostatečné prostředky na kohezní a zemědělskou politiku. Předseda vlády prosazoval zároveň větší pravomoci pro členské státy při rozhodování o přerozdělování evropských fondů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Andrej Babiš byl položen dotaz

dobrý den, sdělte prosím, jak to bylo:

viz: https://aeronet.cz/news/sok-pred-vanoci-vsechno-je-jinak-podle-dokumentu-hlasovala-pro-globalni-kompakt-cela-ceska-vlada-nikdo-se-nezdrzel-hlasovani-a-nikdo-nebyl-proti-ministr-zahranici-tomas-petricek-rekl/?utm_source=www.seznam.cz&utm_medium=z-boxiku

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

19:02 Dufek (KDU-ČSL): Musíme u migračního paktu vymyslet taktiku, ne na sebe pokřikovat

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu.