Premiér Babiš: Izrael nám nabízí možnost participovat na výrobě vakcín

11.03.2021 22:48

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš ve čtvrtek 11. března 2021 jednal v Izraeli s předsedou vlády Izraele Benjaminem Netanjahuem o očkování občanů a vakcínách. Český premiér během návštěvy Jeruzaléma také v hlavním městě státu Izrael slavnostně otevřel novou pobočku zastupitelského úřadu České republiky.

Premiér Babiš: Izrael nám nabízí možnost participovat na výrobě vakcín
Foto: Facebook
Popisek: Premiér Andrej Babiš

Český premiér jednal v Jeruzalémě se svým izraelským protějškem a následně také s premiérem Maďarska. Hlavními tématy společného jednání předsedů vlád byly vakcinace obyvatel a také spolupráce na výrobě vakcín. Předseda vlády České republiky vyjádřil zájem České republiky o účast v mezinárodním fondu pro vědu a výzkum, jehož vznik v minulém týdnu oznámili premiéři Izraele, Dánska a Rakouska.

„Hlavní dvě věci, které zazněly, jsou vlastně dvě nabídky ze strany Izraele. Jsou de facto podobné nebo stejné, jaké nabídli minulý týden, když tady byl rakouský premiér a dánská premiérka, a to znamená, že nám nabízejí možnost participovat na výrobě vakcín, která bude v Izraeli. Myslím, že je to zajímavé, protože dnes jsme v situaci, kdy Evropa nemá vlastní vakcínu. Druhá věc je zelený pas, který tady aplikují pro všechny, kteří se naočkovali, a podle toho mají potom možnost a přístup do jednotlivých míst a postupné otevírání jejich ekonomiky a společnosti. Mají dohody s Řeckem a s Kyprem na vzájemnou akceptaci toho zeleného pasu,“ řekl Andrej Babiš.

Anketa

Věříte léku ivermektin?

66%
7%
hlasovalo: 15207 lidí

Českého premiéra doprovodil expertní tým lékařů, kteří se podílí na vývoji české experimentální léčby. Čeští experti jednali se svými izraelskými kolegy o zkušenostech a nejlepších postupech léčby covid-19. Projednali také možnost využití nového izraelského experimentálního léku na covid v České republice. Lék byl vyvinut ve výzkumné laboratoři Ichilovovy nemocnice, pacientům se podává formou inhalace a vykazuje velmi slibné výsledky.

Premiér Babiš ocenil sdílení zkušeností Izraele v boji proti pandemii covidu a pomoc České republice zasláním pěti tisíc vakcín. Izrael se stal světovým lídrem ve vakcinaci obyvatel a rychle se blíží dosažení kolektivní imunity. „Naši experti měli možnost diskutovat velice detailně zkušenosti s pandemií covid-19. Izrael je velice daleko s očkováním, jsou nejlepší na světě,“ dodal premiér.

Premiér Babiš při své návštěvě v Jeruzalémě slavnostně otevřel novou pobočku zastupitelského úřadu České republiky v Tel Avivu. „Izrael je náš strategický partner a já jsem měl možnost společně s ministrem vnitra a ministrem zahraničí otevřít pobočku našeho zastupitelského úřadu v Jeruzalémě. Myslím, že je to důkaz našeho přátelství s Izraelem, našich tradičních přátelských vztahů,“ řekl předseda vlády České republiky po slavnostním ceremoniálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Radek Rozvoral byl položen dotaz

koalice

K čemu je, když uspějete ve volbách, když stejně nejste schopni se s nikým domluvit na koalici? Myslím teď hlavně ve sněmovně. Proč si z ANO děláte za každou cenu nepřítele, když by to mohl být potencionálně váš jediný koaliční partner, s kterým byste získali většinu ve sněmovně?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

23:07 Mračková Vildumetzová (ANO): 42 milionů na vládní propagaci. Zrušte to

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 19. dubna 2024 k migračnímu paktu a 42 milionům na informač…