Premiér Babiš: Já jsem moc toho neslíbil. My chodíme a spisujeme

12.04.2018 22:40

Projev na 12. schůzi Poslanecké sněmovny 12. dubna 2018 – odpověď na interpelaci poslankyně Langšádlové

Premiér Babiš: Já jsem moc toho neslíbil. My chodíme a spisujeme
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

No, já myslím, že zase jde o hluboké nedorozumění. Já nevím, kde jste četla, že my něco... Ano, to píší ti novináři, že něco slibujeme. Já jsem moc toho neslíbil. My chodíme a spisujeme a sepisujeme vlastně investiční záměr této země. Nikdo to neudělal. Víte, problém je, že naše země nikdy neměla žádnou vizi. (Ukazuje knížku.) To jsem i tady napsal. Zkuste si to přečíst - to je na osmnáct let.

Podnikání je normální, že si uděláte investiční plán. Firmy to dělají minimálně na tři až deset let. A to je to, co my děláme. My chodíme a ptáme se v krajích, co by chtěly investovat. A děláme to po jednotlivých rezortech. A proto víme, že nám chybí kapacity na školky, na školy, že potřebujeme investovat do nemocnic. Adam Vojtěch má pod sebou devatenáct nemocnic a on přesně ví, že oni chtějí investovat 9 mld. korun, ale na kolik let. Na šest, sedm let, chtějí. A my musíme vidět dopředu, dělat investiční plány. Takže nikdo nic neslíbil. Já jsem slíbil, ano. Magnetickou rezonanci v Kroměříži jsem slíbil, ano. Škoda, že tu není pan kolega Farský. Slíbil jsem tu školku v Semilech jeho starostce. Kam děti chodí, to jsou boudy. To není mateřská školka. Ona má krásný projekt za 90 mil., tak jsem jí slíbil schůzku. Šla za paní ministryní Schillerovou a řekla, no, my tu máme program, ale tady dostanete jenom třicet procent. Ale od září paní Dostálová, kde potom šla na druhou schůzku, kterou jsem organizoval - otvírá program pro školky, kde může dostat až osmdesát procent.

A já si myslím, že ty děti - (se smíchem) v těch Semilech si tu školku zaslouží, když už tedy pan Farský mi to neříká. To je škoda. Takže my chodíme po krajích a bereme si úkoly. Pan Půta mi dal úkol - mluvte s premiérem Polska ohledně ohrožení pitné vody v Libereckém kraji. Tak jsem polskému premiérovi dal naše stanovisko. Mluvte s ním o železnice Hrádek - Žitava, tak jsem to splnil. Ano. Teď jsme byli v Hradci Králové v kraji. Tam je vlastně... část fakultní nemocnice patří vojákům. Takže my sepisujeme investice, ano. V Praze je Invalidovna, paní poslankyně. To je úžasná památka. A kdybych teď sem položil miliardu korun, tak zkuste hádat, za jak dlouho ta Invalidovna se začne stavět, opravovat. Pět až šest let. My žijeme v takovém systému - investičním. Proto chodíme a ptáme se.

A já si myslím, že tu porodnici v Brně za 2 mld. si lidé zaslouží. I možná nový centrální příjem v IKEMu nebo v Krči, všude. A my jsme jasně řekli, že není možné, aby jenom růst České republiky byl tažen s potřebou občanů a firem a exportem. My potřebujeme investice, ano. A my ty investice uděláme za každou cenu. A samozřejmě je ve finále úplně jedno, my to musíme udělat. Jestli to budou peníze z Evropy, ale samozřejmě prioritně chceme čerpat z Evropy. A proto, když tady byl komisař Oettinger, tak jsem mu řekl, my chceme rozhodovat o penězích z Evropy. Ne, že vy nám tady dáte 22 % OSF ty sociální věci. Máme nejnižší nezaměstnanost. Tady nemá už kdo pracovat. Máme velký problém. Takže my chceme o tom rozhodovat a investice jsou priorita. A to, že nám trvala dálnice do Hradce 37 let a z Prahy do Ústí 32 let, a že konečně dneska ÚOHS nám uvolnil studii, tam byla soutěž na rychlovlak Praha - Brno, že to konečně řešíme, to jste měli řešit v lednu 1990. Jste měli na stáž se naučit budovat tržní ekonomiku.

Takže je normální, že stát také musí plánovat. Musí plánovat. A my jsme řekli krajům, my vám nedáme víc EUD nebo obce. Podívejte se, jak vybíráme daně. Není pravda, co říkáte, že... ano, je růst. Ale my vybíráme podstatně lépe daně, než předtím. Proto kraje a obce mají víc peněz. A my teď vám nabídneme fondy, ano. Byl jsem Mladé Boleslavi v úterý. Nejsou byty. Ptáme se, proč se tady nestaví byty? No, my řekneme těm obcím - tady můžete čerpat. Tady bude investiční možnost čerpat. A my dostaneme ty peníze do obcí a měst, když si požádají o peníze na byty, domovy seniorů, nemocnice, školy, školky, kulturní památky, sportoviště, ano. A my tohle sepíšeme, a to jsou... Vy tady mícháte navýšení důchodů. Já nevím, jestli podle vás tedy průměrný důchod 12 240 je v pořádku. Podle mě to není. A proto chceme - (upozornění na čas) zvýšit důchody. A zároveň samozřejmě chceme připravit dlouhodobý investiční plán, který použijeme - (předsedající:děkuji.) při sestavení rozpočtu na 2019.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

6:04 Profant (Piráti): V sobotu si Česko připsalo další obrovský úspěch

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k úspěchu v USA.