Premiér Babiš: Je důležité sednout za stůl a vyměnit si názory

25.02.2019 6:29

Premiér Andrej Babiš se účastní summitu EU a Ligy arabských států

Premiér Babiš: Je důležité sednout za stůl a vyměnit si názory
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

Předseda vlády Andrej Babiš se 24. a 25. února 2019 účastní Summit EU-LAS v Šarm aš-Šajchu. V tradičním egyptském letovisku se nyní koná summit, který si klade za cíl nalézt společná řešení otázek migrace, vzájemného obchodu a rozvoje zemí prostřednictvím zahraničních investic. Důležitým tématem je politická a bezpečnostní situace v regionu Blízkého východu.

Summit EU-LAS je historicky prvním jednáním nejvyšších státních představitelů členských zemí Evropské unie a Ligy arabských států (LAS). Společně si tato uskupení dala za cíl zahájit diskusi o společných výzvách, kterým v současnosti čelí arabské a evropské země, a o společných řešeních těchto problémů. Po slavnostním zahájení následovalo první plenární zasedání zaměřené na posílení evropsko-arabského partnerství a společné řešení globálních výzev.

„Doufejme, že i tato konference přispěje k tomu, aby problémy, které se dlouhodobě řeší a nevyřešily, protože jen v Libanonu je 1,5 milionu uprchlíků, v Turecku je to 3,5 milionu, v Jordánsku 1,5 milionu, tak to je hlavní problém regionu. Doufám, že konference nějakým způsobem pomůže v posunu řešení těchto problémů. Je důležité si sednout za stůl a vyměnit si názory,“ řekl Andrej Babiš. Summit pokračuje zítra druhým plenárním zasedáním. Program a další informace naleznete ZDE.

Bilaterální schůzky

Premiér zároveň využil summitu jako příležitosti pro bilaterální jednání se zástupci členských zemí Ligy arabských států. S prezidentem Irácké republiky Barhamem Ahmadem Sálihem diskutoval o bezpečnostní situaci, podpoře boje proti ISIS a poválečné rekonstrukci země či ekonomických vztazích.

Následovalo jednání českého premiéra s předsedou vlády Libanonské republiky Saadem Harírím. Spolu s Libanonem by mohlo dojít k prohloubení spolupráce v oblasti bezpečnosti a ekonomiky. Oba premiéři se shodli na postoji k řešení situace uprchlíků ze Sýrie, kdy cílem je jejich bezpečné navrácení domů.

Návštěva českých vojáků na Sinaji

Kromě oficiálních jednání v rámci summitu předseda vlády navštívil vojenské letiště Camp MFO (Multinational Force & Observers) na Sinajském poloostrově. Mezinárodní jednotka South Camp MFO dohlíží na dodržování podmínek mírové dohody mezi Egyptem a Izraelem. S monitorováním situace nad egyptsko-izraelskou hranicí pomáhají také čeští vojáci a letoun CASA. “Jsem velice hrdý na naše vojáky, protože mají skvělou pověst, je to nejefektivnější jednotka. Dokonce nás to ani nestojí tolik peněz, protože na této misi se podílí 19 států, 7 finančně a 12 přítomností vojáků,“ uvedl Andrej Babiš.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Mgr. Jaroslav Bžoch byl položen dotaz

migrační pakt

Nepřijde vám divné, že se o migračním paktu hlasovalo těsně před volbami? A bude tedy ještě po volbách něco změnit nebo je to už hotová věc? Taky by mě zajímalo, nakolik se nás týká, protože Rakušan tvrdí, že tu máme uprchlíky z Ukrajiny, takže nebudeme muset přijímat další ani se nebudeme muset vyp...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

21:03 Ministr Hladík: Češi a Slováci zůstávají bratrskými národy. Jedna zrušená konzultace nic nemění

Čechy a Slováky dlouhodobě pojí přátelství, kulturní blízkost i společná historie. Zrušení jedné nad…