Premiér Babiš: Je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku

16.05.2019 12:49

Předseda vlády České republiky Andrej Babiš jednal se zástupci nadnárodních potravinářských koncernů o problému dvojí kvality potravin.

Premiér Babiš: Je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku
Foto: Repro ČT24
Popisek: Andrej Babiš v Událostech komentářích

Schůzky se zúčastnily společnosti Nestlé, Coca Cola, Unilever, Dr. Oetker, Danone, Mondelez, Ferrero, a Bigfood. Jednání navázalo na nedávnou schůzku premiéra se zástupci obchodních řetězců. „Shodli jsme se na tom, že je nepřijatelné, aby při stejném obalu bylo jiné složení výrobku,“ uvedl premiér. Vláda v pondělí projedná návrhy, které umožní sankcionovat rozdílnou kvalitu zboží, která nebude znatelně odlišena obalem.

„Takové nekalé praktiky, při stejném obalu a různém složení výrobku, jsou nepřijatelné. Sám jsem měl možnost to např. u rybích prstů vyzkoušet, když jsem byl nakupovat v Německu a předtím jsem je nakoupil u nás,“ dodal Babiš.

Ministerstvo zemědělství předloží na pondělním jednání vlády návrh novely zákona o potravinách. Ten spočívá v tom, že potraviny, které jsou pod stejným označením nabízeny v různých zemích Evropské unie, ale liší se svým složením, již nebude možné uvádět v České republice na trh. Za porušení zákazu bude možné udělit pokutu až 50 milionů korun. Návrh Ministerstva průmyslu a obchodu rozšíří opatření na veškeré spotřební zboží.

Podle zástupců nadnárodní potravinářských výrobců si mohou české obchody objednat kdekoli v Evropě zboží různé kvality. „Oni argumentují tím, že v některých státech některé výrobky mají jiné složení, které odpovídá specifikům dané země. Když si vezmeme například pomerančové nápoje, tak v Řecku mají až 17 procent obsahu pomerančové šťávy, protože v Řecku ty pomeranče pěstují a výrobky z nich vyrábí. U nás je to 5 procent,“ uvedl premiér.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

PhDr. Olga Richterová byl položen dotaz

Porodnost

Dobrý den, píšete, co chcete dělat pro zvýšení porodnosti, ale nezapomínáte, že jste už více jak dva roky ve vládě? Co jste zatím pro rodiny udělali? Vždyť i to navýšení rodičovské je nedostatečné a navíc diskriminující. A co je vlastně podle vás hlavní příčinou klesající porodnosti? Koukám, že neod...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

14:02 Ministr Jurečka: Situace vodicích psů v České republice není úplně ideálně řešena

Projev na 98. schůzi Poslanecké sněmovny 18. dubna 2024 k asistenčním psům.