Premiér Babiš: Je vidět, že celý proces se posouvá kupředu

23.03.2018 18:39

Premiér Babiš schválil s ostatními lídry EU další pokyny pro vyjednávání brexitu.

Premiér Babiš: Je vidět, že celý proces se posouvá kupředu
Foto: Daniela Černá
Popisek: Andrej Babiš

Evropská rada dnes pokračovala ve včerejším jednání. Evropští lídři dnes navázali na debatu k obchodním opatřením ze strany USA. Následně ve formátu EU27 schválili pokyny pro hlavního vyjednavače Michela Barniera k vyjednávání o budoucím vztahu EU a Velké Británie.

Prezidenti a předsedové vlád členských států uvítali krok USA, které prozatím udělily EU výjimku na cla při dovozu oceli a hliníku. Zároveň podpořili Evropskou komisi v dalším vyjednávání s USA. EU trvá na tom, aby výjimka udělená EU byla trvalá. Spojené státy jsou strategickým partnerem EU a my musíme usilovat o to, aby celá záležitost nenarušila transatlantickou vazbu.

Dnešní jednání pokračovalo ve formátu EU27. Hlavní vyjednavač Michel Barnier informoval o aktuálním stavu jednání o brexitu. Právní text dohody o vystoupení je téměř dohodnut. Do června letošního roku zbývá dořešit několik kapitol včetně situace v Irsku.

S Velkou Británií chce EU zachovat blízký vztah nejen v oblasti obchodu, ale také bezpečnosti, obrany a zahraniční politiky. „Připravujeme návštěvu hlavního vyjednavače Michela Barniera, který by měl do Prahy přijet 13. dubna. Minulý týden jsem jednal s britským ministrem pro brexit Davidem Davisem. Je vidět, že celý proces se posouvá kupředu,“ reagoval předseda vlády, který o aktuálním vývoji včera osobně hovořil s premiérkou Mayovou.

Lídři 27 členských států na závěr schválili mandát Michela Barniera k jednání o budoucím vztahu EU s Velkou Británií.  

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PV

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

22:12 Senátor Hraba: Pohlaví existují jen dvě. Nic jiného není pravda

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k výuce o genderu ve školách.